Над 1000 пациенти за 8 години са преминали през усъвършенстваната неинванзивна технология за радиохирургия с Кибернож през Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ "Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив. Киберножът в най-голямата болница е първият, който бе открит в страната и вече се наблюдават дългосрочни положителни ефекти.

"Резултатите са повече от добри и обнадеждаващи.", съобщи началникът на лечебното звено доц. д-р Веселин Попов.

Кибернож представлява система за роботизирана стереотактична радиохирургия – неинвазивна алтернатива на хирургичния метод за лечение на тумори навсякъде в човешкото тяло. Прецизността на апарата позволява да се лекуват множество лезии, включително такива, които се смятат за невъзможни за опериране или нелечими чрез операция или други процедури.

Системата е много по-ефективна в контролирането на мозъчните метастази, успешно се лекуват и някои първични доброкачествени и злокачествени тумори, както и метастази в белия и черния дроб, надбъбречните жлези, костите, отделни лимфни възли и други.

“Най-напред пациентите се консултират в новоизградената амбулатория и при необходимост се правят допълнителни изследвания. Ако се нуждаят от радиохирургия, следва скенер, а лечението започва до една седмица. Изключително ценно качество е, че това е единственият ускорител, чрез който може да се следи за волни и неволни движения по време на самото облъчване, като на всеки 15-20 секунди се прави нова верификация на позицията на тялото и на тумора. Това прави лечението много точно и ефективно.", уточни доц. Попов.

За планиращия процес се използва 4D компютър томограф, чрез който се улавя движението на тумора в подвижните органи – бял дроб и корем, като предпазва здравите тъкани. Най-често се провеждат между 1 и 5 процедури, които са напълно безболезнени, а терапията е безплатна за здравноосигурени пациенти.

Преди УМБАЛ "Свети Георги“ ЕАД да разкрие роботизираната система, нуждаещи се пациенти се препращаха към различни онкологични центрове в Европа, което забавяше и многократно оскъпяваше лечението им.

Апаратът е разположен в База I на бул."Васил Априлов" 15A, в специално построена за целта и напълно оборудвана сграда, разположена срещу Клиниката по лъчелечение.