Приключиха археологическите проучвания на Пещерно обиталище "Чая" за сезон 2023г., съобщи за "Фокус“ Марин Господинов – директор на Музея на родопския карст в Чепеларе. "Тази година извършихме почти всички дейности, свързани с проучването и социализацията на пещерното жилище "Чая“ и най-вече то да бъде достъпно и за туристи. Осветихме пещерата и направихме метална решетка, направихме пътеките, достигащи до нея, както и места за отдих. Отделно сложихме видеонаблюдение. Започнахме и проучванията на пещерата като продължихме в основната зала. Оправдаха се очакванията на специалистите за нови и интересни открития“, допълни Господинов

Ръководителят на проучването София Христева от Пловдивския археологически музей каза за "Фокус“, че вече трета година община Чепеларе финансира тези проучвания. "Тази година като отворихме коридора и преддверието на пещерата, имахме възможност да работим и във вътрешната й част и залата в нейния край. Очаквахме и така се поучи, имаме доста повече материали. Освен керамични съдове, два от които са цели, има две бронзови гривни, една бронзова игла за фибула /антична брошка/, има доста голям набор от хубави съдове. Това означава, че тази пещера не е обитавана от кой да е, защото тази висока, класна керамика е доста представителна и показва, че пещерата е обитавана от хора с по-висок статус на живот. Със сигурност можем да кажем, че от XII до IX-ти век преди Христа, пещерното жилище е много интензивно обитавано и използвано. Това ни е най-силния период. Имаме данни и за малко по-късни периоди, но те са по-слабо представени. Тогава обитаването е било много по-рядко. Имаме още доста работа по пещерата, тя не е изцяло проучена“, обясни Христева.

Тя уточни, че през този сезон, директорът на Музея на родопския карст, с финансиране от общината са успели да поставят осветление в пещерата, за да може посетителите да видят доста по-добре как изглежда пещерата. През предходните години там се е влизало само с челници и влизайки на вътре не се е виждало всичко достатъчно добре. Сега с осветлението се вижда простора и големината на пещерата, посочи Христева и подчерта, че пещерното обиталище е още едно привлекателно място за туристите, идващи в Чепеларе и околностите.

Тя допълни, че през пролетта на следващата година, след като реставрират находките, ще успеят да ги представят на публиката в Музея на родопския карст, където има специална витрина.

"Пещерното обиталище "Чая“ не е стандартната голяма пещера, която хората си представят. Тя е дълга 44 метра и в своя край има доста голямо разширение около 10 на 7 метра. Има нападали доста големи скали от едната страна, но пещерата е доста широка. Има дълъг коридор и задна част, които също са обитавани и то най-интензивно. Имаме следи от пушек по скалите, което означава, че там или е пален огън или е имало осветлените с факли. От предходните години се знае, че пещерата е била с около 12 метра по-дълга или общо 56 метра. В някакъв период от време тя се е срутила дали от земетресение, или по друга причина. Въпреки че е малка и сравнително тясна канална пещера, все пак е била обитавана“, разказа Христева.

Директорът на Музея на родопския карст, каза още, че идеята е, след приключване на всички дейности по социализацията и проучването на пещерното обиталище, тя да стане част от Музея. "Пещерата може да не е толкова голяма, но представя всички части от спелеологията и когато хората се запознаят с Музея, може да се разходят и до пещерата“, каза още Господинов.

Нели ГЕРГЬОВСКА