Кметът на Община Девин, Здравко Иванов, награди отличилите се ученици в конкурс за графична рисунка – портрет на Христо Ботев, Васил Левски или Иван Вазов, посветен на Освобождението на Девин и Родопите.

Селен Шеип, Селин Юреклиева, Бушра Урук и Симай Стамболлу са отличените във възрастова група 7-10-годишни. Във втората група, при 11-14-годишните, Рафаела Адърова, Георги Сакалийски и Седа Низам заемат челната тройка. Огнян Арнаудов и Дийдем Картъл са съответно първи и втори при 15-18-годишните, съобщиха от общината.

Конкурсът предизвика голям интерес, като рисунки изпратиха над 70 деца от Община Девин и други райони. Именно поради тази причина беше добавена и нова група – за ученици от други региони, които също изпратиха рисунки. В нея на първо място е Габриела Иванова, на второ място е Благовест Маерков, а трети е Венцислав Далев, съответно от Русе, Благоевград и Кочериново.

Церемонията по награждаването се проведе в музейната сбирка към НЧ “Родопска просвета - 1923" в Девин, където след това се състоя и творческа вечер с Христина Димитрова - поет и писател. Димитрова впечатли и развълнува присъстващите със своето творчество.

И двете мероприятия са посветени на 112 години от Освобождението на град Девин и региона.

В програмата на честванията, които са днес, са включени тържествена заря-проверка и концерт с участието на Торино и Пашата.