70 години от създаването си празнува Инфекциозното отделение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". Над 200 лекари, медицински сестри, санитари и технически експерти бяха отличени за участието си в борбата с пандемията от COVID- 19. На тържественото събитие се събраха десетки професионалисти от всички отделения и звена на областната болница, които повече от две години бяха на първа линия в борбата с COVID- 19.

В 70- годишната история на Инфекциозно отделение, това е най-голямото и трудно предизвикателство, с което медиците трябваше да се борят. В най-големия пик на заболяването 7 от болничните отделения бяха преобразувани на COVID отделения, а лекарите, медицинските сестри и санитарите поемаха дежурства, които продължаваха с дни, дори седмици, поемайки риск за себе си и за семействата си. Тържеството днес развълнува всички, които си пожелаха никога повече човечеството да не преживява подобно изпитание.

"COVID – 19 беше огромно изпитание не само пред медицинското съсловие, но и пред цялото ни общество. А едно от най-големите оръжия в тази битка бяха емпатията и обединението. Обединението между обикновените хора, между медиците, обединението между институциите, които трябваше да вземат важни решения и непопулярни мерки за предотвратяване разпространението на заболяването, да осигурят подкрепа към най- уязвимите групи и лечебните заведения. Тук искам да изкажа огромната благодарност на всички нас към хората от всички тези институции в област Велико Търново, като РЗИ, МВР, Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“, Областна администрация, общините и социалните служби “, заяви началникът на отделението д-р Мая Попова.

По време на церемонията, кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов връчи Старопрестолни грамоти на изпълнителния директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ д-р Даниел Илиев, на медицинския директор д-р Галина Гарева, на главната медицинска сестра Йорданка Минекова, на началника на Инфекциозно отделение д-р Мая Попова, на д-р Константин Рашков, който свързва целия си професионален път с отделението, на д-р Йорданка Дамянова, която е дългогодишен началник, както и на директора на РЗИ – Велико Търново д-р Евгения Недева и директорът на Дирекция "Надзор на заразните болести“ в РЗИ д-р Ирина Млъзева.

От името на Oбщина Велико Търново бяха връчени 11 плакета на отделения и професионалисти, участвали в борбата с пандемията, а всички близо 180 медиците, които са работили на първа линия бяха отличени с грамоти.

От името на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“, изпълнителният директор д-р Даниел Илиев също връчи плакети със знака на областната болница на отделенията, които се включиха в битката с COVID- 19.

"Инфекциозно отделение е важна структура, не само за великотърновската областна болница, то има изключително важно място на здравната карта на цялата страна. Всички знаем колко бързо и за съжаление неконтролируемо понякога се разпространяват инфекциозните заболявания, всички преживяхме това по време на COVID пандемията. А без високият професионализъм, знания, опит и дори бих казал жертвоготовност на лекарите, медицинските сестри и санитарите в инфекциозно отделение, никоя епидемия или по-страшното – пандемия не може да бъде преодоляна. Дълбок поклон колеги !“, с тези думи д-р Илиев благодари на всички, които по един или друг начин са подпомогнали борбата.

Инфекциозното отделение към МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ е открито през 1954 гoдина. Разкриването му се наложило във връзка с установяването на заразния характер на редица заболявания.

Сградата, в която в началото отделението се помещава е построена през 1951 година за жилище на медицинските сестри от болницата. Тя била на два етажа. На I- ви етаж била болничната аптека. Инфекциозно отделение било разположено на II- ри етаж, а на тавана се помещавала шивалнята и гладалнята на болницата. В приземието се помещавала и пералнята. В средата на 70- те години отделението вече се разполага на три етажа, а леглата за болните постепенно се увеличават до 64 легла. Обособени са и зони за чревни, капкови инфекции, за хепатитно болни и 2 стаи за неясните диагностични случаи. През 1978 година се разкриват и стаи за интензивни грижи и реанимация, където се настаняват тежките случаи.

От 2022-а отделението вече се помещава в новия болничен корпус, където са осигурени всички най-съвременни условия за лечение на инфекциозно болните пациенти.

Десетки са хората – лекарите, медицинските сестри и санитарите, които са свързали живота си с инфекциозно отделение и са се посветили на пациентите.

Първият началник на отделението и най-дългогодишен лекар е д-р Татяна Широкорад.