Младежки център Добрич сподели есето на Жени Здравкова Желева, получило поощрителна награда в VII Областен конкурс за есе на тема: "Какво е за теб приятелството?"

Ето целия текст към публикацията:

Какво е за мен приятелството? Съществува ли въобще то? За някои приятелите са хора, с които прекарваш свободното си време, разхождаш се, забавляваш се. За други приятелството е по-дълбоката връзка между хората.

Аз мисля, че приятелството е дар, който се печели трудно и се губи лесно.Трябва да внимаваме какви приятели си подбираме. Не е важно колко са те на брой, а дали са истински. Ако искаме да проддържаме едно дълго и здраво приятелство, ние също трябва да даваме от себе си.

Много хора си мислят, че водят щастлив живот, защото предполагат, че имат много приятели. Според мен не е важна цифрата пред думата "приятели". Убедена съм, че колкото по-малко са те, толкова по-голям е шансът да бъдат истински. А какво реално е истински приятел? Всеки има различни виждания по въпроса. Разпитах няколко мои съученици, как те виждат приятелството. За някой то е емоционална подкрепа, която те получават ежедневно, за други оказването на помощ при нужда. Трети виждат приятели в хората, с които се забавляват. Разбира се няма вярно и грешно мислене, всеки има право да вижда приятелството, както сметне за правилно. Аз лично не мога да обясня точно как го виждам, защото още не съм сигурна, че съм го изпитвала. В моите представи то е нещо рядко и изключително ценно. Някой го срещат в ранна детска възраст, други на по-напреднал етап от живота си, аз предполагам, че има и такива, които са нямали възможността да го усетят въобще.

Човек, с който прекарваш свободното си време, не винаги може да се нарече твой приятел. В днешно време хората са егоисти и обичат да бъдат на върха сами. Сега значимо е материалното и някак си не се обръща толкова внимание на човечността и взаимоотношенията между хората. Аз мисля, че това е изключително неправилно, защото за да растем и да се изграждаме като личности преди всичко трябва да бъдем човечни. Разбира се, не живеем в приказка и в много от случаите ще има хора, които дружат с теб или се правят на твои приятели просто защото имат полза от теб или от услугите, които можеш да им предоставиш. В това няма нищо лошо, разбира се, всеки има право да успява по свои начини. За да търсиш истинско приятелство, ти самият трябва да предлагаш такова.В истинските взаимоотношения няма везна. Да правиш добро и в замяна да очакваш нещо, не те прави добър човек, още по-малко добър приятел. Ако пък си твърде мил и всеотдаен, хората биха могли да се възползват от това. В крайна сметка сами да можем да избираме обкръжението си.

Приятел е човек, който би ти помогнал при всякакви обстоятелства, приятел е човек, на когото можеш да споделиш всичко, да опреш глава на рамото му. Хора, с които имаш общи интереси, теми, дори мечти. Ценностите, които човек открива в приятелствата си с други хора, често са резултат от това, какви качества е култивирал самия той у себе си като личност. Ако си социален, ще се събираш с по-социални хора, ако си по-срамежлив ще търсиш по-умерени и затворени личности. За това трябва да внимаваме с подбирането на хора, с които прекарваме ежедневието си. Например, ако за приятели имаме агресивни или враждебно настроени хора, ние в желанието си да се впишем, бихме могли да станем такива.

Според мен истинските приятели трябва да те приемат такъв, какъвто си и не трябва да има нужда да се променяш, за да им се харесаш. С тях ти можеш да бъдеш свободен, да изразяваш мнението си, да правиш, каквото мислиш за правилно. Приятелите трябва да те подкрепят, но ако забележат, че има нещо нередно да се опитат да ти помогнат да го изгладите. С тях трябва да можеш да се разбираш само с поглед. Разбира се ползата от приятелството не е само оказване на помощ или разрешаване на проблеми. Хората имат нужда от някого до себе си, когато са тъжни, когато имат какво да споделят, когато им се забавлява, да има с кого да се насладят на времето си заедно.

В едно приятелство би могло да има кавги, дразги и неразбирателства. Това не означава, че в такива моменти трябва да се прекратява контакт, напротив, аз мисля, че ключът към разбирането и изграждането на една стабилна и истинска душевна връзка е именно комуникацията между двете страни. Аз лично съм избухлив човек и съм склонна да казвам неща, които не мисля. Тази моя черта в характера е сложила край на много от връзките ми с други хора. Научих се, че това не е правилният начин. Започнах да се опитвам да разбера какъв е проблемът чрез общуване. За разрешаването на спор винаги трябва да бъдат изслушани двете страни, защото всеки иска да бъде чут. Не се взимат прибързани и необмислени решения, тъй като те винаги водят до непредвидени ситуации. Друга основа на продължителното и здраво приятелство е съобразяването и компромисът. Не винаги всичко ще се харесва на всеки, но е много по-добре понякога просто да замълчим или да се съобразим с останалите.

Човек има нужда от истински приятели. Някои хора считат, че не се нуждаят от никого и могат да се справят сами. Аз съм убедена, че истинското приятелство е изключително красиво и ценно. Нещо, което всеки трябва да изпита. Не си живял пълноценен живот, ако не си имал поне един истински приятел до себе си. А Вие как мислите, имате ли истински приятели?

Жени Здравкова Желева – 13 г., СУ "П.Р.Славейков", гр. Добрич

Конкурсът се организира от Община град Добрич, Младежки център - Добрич и Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.