Постарахме се нито една система да не остане неусигурена със средства от бюджета. Това каза зам.-кметът на Община Кюстендил Надя Каратова по време на провелото се обществено обсъждане на проекта за бюджет за 2022 година, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Зам.-кметът по икономика и финанси посочи, че проектът е изготвен в една много тежка и сложна ситуация. "За първи път от 1997 година бюджетът на държавата е приет в годината за която се отнася, публикуван е в Държавен вестник на 4 март и това изключително много затрудни нашата оперативна работа. Днес се публикува и изпълнението на държавния бюджет. Кризата е другият стресиращ фактор, който затрудни изключително много съставянето на проекта за бюджет. Въоръжените действия в Украйна объркват изцяло икономическата ситуация и създават ситуация на несигурност“, заяви Надя Каратова.

Зам.-кметът очерта и приоритетите на проекта за бюджет. Сред тях са справяне с предизвикателствата на здравната и икономическата криза, както и последиците от военните действия в Украйна. Запазване на финансовата стабилност на общината, както и запазване на качеството на предоставяните услуги. Сред другите цели са подобряване на социалната и инженерна инфраструктура, както и успешното изпълнение, отчитане и осигуряване на устойчивост на изпълнените европейски програми и проекти.

Общата рамка на бюджета е 66 милиона лева. 35 милиона лева са субсидии и трансфери за делегирани дейности, 3 милиона лева са целева субсидия за капиталови разходи. Субсидиите и трансфери за местни дейности са 4,4 милиона лева, а собствените приходи са малко над 15 милиона лева. Остатък от предходната година е в размер на 8 милиона лева. "За поредна година бюджетът на общината ни е изцяло зависим от трансферите, които получаваме от държавния бюджет“, заяви Надя Каратова.

Венцеслав ИЛЧЕВ