Над 80 животни са били приютени от началото на тази година в Спасителния център за диви животни към зоопарк – Варна, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Варна. От зоокъта в морската столица посочиха, че центъра приютява и обгрижва настанени животни в риск.

Често те са с тежки травми от контакта с цивилизацията и грижата и спасяването им в центъра е една от многото други задачи на персонала работещ в парка.

"За съжаление не всички оцеляват, но тези които оздравеят се пускат отново на свобода в близост до местата където са намерени, за да се запазят местообитанията на различните видове.

Само за тази година до момента през центъра са преминали над 80 птици и дребни животни. Някои от тях дори са трайно настанени в зоопорка, заради невъможност да оцелеят свободни. Това, което е впечатляващо обаче, е че все повече хора спасяват диви животни и центърът работи здраво“, посочиха от зоологическата градина във Варна.

През центъра за тази година са преминали над 25 вида животни, от тях дела на птиците е над 90% и видовото разнообразие е завидно, като най-много обичайно са белите щъркели, от които са спасени девет птици. Следват бързолетите - 9, бял ангъч-9, воден бик-4, лястовички-4, мишелов - 3, таралежи -3, поен дрозд-2, осояд-2, козодой-2, подковоносен и кафяв прилеп, сокол орко, сокол, ястреб, голям пъстър и малък кълвач, пъструшки, бекаси, горска улулица, кукумявка, черношипа ветрушка , ливаден и воден дърдавец и дори една сърна.

Десислава ВАСИЛЕВА