Девет археологически обекта на територията на Великотърновска област получиха одобрение за държавно финансиране за археологически разкопки, предаде кореспондент на "Фокус“. Министерство на културата им отпуска общо 722 502 лева.

Екипите, които ще работят на терен, са общо 14. В тях има археолози от историческите музеи във Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, Павликнеи и Националния археологически институт с музей при БАН.

Сред одобрените са античния град Никополис ад Иструм, където през миналата година нямаше разкопки заради липса на пари, римския град Нове край Свищов и крепостта Калето в крайдунавския град, крерпостта Ряховец край Горна Оряховица, както и раннонеолитното селище до Джулюница, и селищната могила в Петко Каравелово. Екипи ще работят и на крепостта Трапезица във Велико Търново, а в местността Френкхисар под крепостта Царевец разкопките вече започнаха.

До дни се очаква да стартират и теренните археологически проучвания по проект на Исторически музей – Павликени в Античния керамичен център към града. От Общината уточняват, че отпуснатата за там сума е в размер на 14 880 лева.

Античният керамичен център се намира в местността Кърна бунар/Върбовски ливади, на 5 км северозападно от Павликени. Той е разположен на площ от приблизително 9900 кв. м. 

През настоящата година се предвижда разчистване от растителност на сектора, възстановяване на план-квадратната мрежа от геодезист и недеструктивно геофизично издирване с цел да се установи наличието на археологически структури, които в следващите години да бъдат проучени.

Античният керамичен център край Павликени е единствения обект от такъв вид не само в България, но и в Югоизточна Европа. Вилата е с производствен характер – проучените са над 50 пещи за изпичане на битова и строителна керамика в трите сектора на обекта. Керамичната продукция задоволява нуждите на местното население, но също така е произвеждана с цел търговия. Произведения на местните ателиета са доставяни в Никополис ад Иструм, Нове, в селища и градове в провинциите Долна Мизия, Тракия и Дакия, на Кримския полуостров. Обектът притежава висок културно-туристически потенциал. Централният му сектор е експониран и социализиран. Това е единственият обект в България, на който могат да бъдат видени експонирани на място пещи от II-III в.