Над 70 горнооряховци се прегледаха в "Клиника на открито“. Мобилната лаборатория и изнесените кабинети, които бяха разположени в парк в железничарския град, привлякоха пациенти още с отварянето си, предаде кореспондент на "Фокус“. Възрастта на посетителите беше от 20 до 87 години.

"Взеха ми кръвчица, да видим как е резултатът за кръвната захар. Българинът не си обръща внимание, когато има нужда – тогава. В това забързано време и смътно здравето, като че ли, е на последно място. Няма време за здраве“, казва една от дамите, която се включи в инициативата. "Минах през подвижната лаборатория, през всички кабинети, защото искам да си проверя здравето“, казва друг пациент.

След края на акцията от РЗИ – Велико Търново обобщиха, че в Кабинета за профилактика на диабета са изследвани 64-а гражадни.Отклонения от референтните стойности се установени при 18 лица, от тях 11 с доказан диабет. През Кабинета за профилактика на белодробните заболявания са извършени спирометрии на 29 човека. Според измерванията 13 лица са с рестриктивно-обструктивен вентилаторен синдром (от леко до много силно затруднение в дишането). В Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН са направени 65 теста за СПИН и 50 за хепатит В и С. Всички резултати са отрицателни. В Кабинета за профилактика на хипертонията е измерено кръвното налягане на 69 души. При 28 от тях са установени повишени стойности. В Атропометричния кабинет е измерена телесната маса на 61 лица, от които 39 (63,93%) са с наднормено тегло.

Инициативата "Клиника на открито“ е посветена на превенцията на хроничните незаразни (сърдечно-съдови, белодробни, диабет, затлъстяване) и заразни болести (СПИН и хепатит). Проявата се организира от РЗИ – Велико Търново в партньорство с Община Горна Оряховица и Младежки дом – Горна Оряховица.

До края на годината се предвиждат още две подобни.