Над 64 000 туристи са посетили Видин през 2023 г., предаде  репортер на "Фокус“. През 2022 г. дунавският град е бил посетен от малко над 50 000 туристи, каза Цецка Цокова, главен експерт "Реклама и информация в туризма“ в Община Видин, на проведеното в кметството заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма.

Най-посещаваният туристически обект в града остава средновековният замък "Баба Вида“. Той е разгледан от над 37 700 туристи през 2023 г., което в сравнение с предходната година е с около 5 000 повече.

Според направен анализ, който отчита мнението на туристите, настаняването в хотелите на Видин е оценено като много добро и отговарящо на очакванията им за качество и цена. Легловата база е над 1000 легла. Положителна е оценката на туристите и за местата за хранене и развлечения.

От септември м.г. Видин се гордее и с най-новият си туристически обект-Културен център "Жул Паскин“, който за 4 месеца от откриването му е посетен от 8 200 души. Центърът е подходящ и предпочитан за конферентен туризъм, културни изяви -концерти, изложби, представяния. Той се помещава в 130-годишната сграда на напълно реновираната и обновена видинска Синагога.

Община Видин продължава да фокусира усилията си върху развитието на туризма и създаването на нови туристически продукти и възможности за привличане на все повече посетители от страната и чужбина, обобщи темата на заседанието Борислава Борисова, заместник-кмет по хуманитарни дейности и социална политика и председател на Консултативния съвет по въпросите на туризма.

На заседанието на съвета бе представен, обсъждан и одобрен проект на Годишната програма за развитие на туризма през 2024 г. в Община Видин, който предстои да бъде гасуван от Общинския съвет - Видин. Основна цел, заложена в Годишната програма, е развитието на културно-историческият туризъм, в съчетание със събитийния като ресурс за развитие на устойчив туризъм в Община Видин и привличане на по-голям брой посетители. В програмата намират място както традиционни събития на Общината и на културните институти, така и нови, разнообразни по характер инициативи, които ще предложат атрактивни изживявания на гостите и туристите във Видин.

Ирена Данаилова