София. Над 60 български игрални, документални и анимационни филми ще бъдат представени на Националния фестивал на българското кино – Награди на Съюза на българските филмови дейци от 2 – 9 май 2022 година. Всеки ден безплатни прожекции в Дома на киното в София, съобщиха организаторите на събитието.

Фестивалът носи името на основоположника на българското кино и основател на Съюза на българските филмови дейци Васил Гендов, роден преди повече от 130 години. Това е най-големият по замисъл и размах форум за постиженията на българското игрално, документално и анимационно кино, както за филмова теория и критика. Фестивалът продължава традицията на годишните награди за филмово изкуство на Съюз на българските филмови дейци (СБФД), чието начало е поставено през 1975 г.

"Национален фестивал на българското кино – награди на СБФД "Васил Гендов" наследява значимостта си за професионалната филмова общност като единственият национален форум, който разглежда и оценява труда на отделните професии в киното в различните си конкурсни категории. С избрания формат и осъвременена концепция, отговаряща на потребностите както на професионалната гилдия, така и на по-широката публика, Фестивалът ще се отвори за разнообразни аудитории, ще привлича чуждестранни експерти и ще се превърне в престижен професионален форум с национално и международно значение“, казва Милко Лазаров, председател на Съюза на българските филмови дейци.