Над 4500 участници от цялата страна събира през тази година Националния фестивал "Фолклорен извор“, който се провежда край Свищов, предаде кореспондент на "Фокус“. Единадесетото издание на проявата ще се случи в дните от 3 до 6 август, а домакин отново ще е село Царевец.

Организаторите споделят, че тази година по-активни са били индивидуалните изпълнители, които първи са подали заявки и затова техния брой е значително по-голям, в сравнение с предходни издания. Въпреки това, програмата и за четирите дни е максимално запълнена. Конкурсната част ще започва всеки ден от 9:00 часа и се очаква да приключва около 20:00 часа, след което по традиция ще са концертите на специалните гост-изпълнители и чуждестранните групи.

Тази година гости на "Фолклорен извор“ по линия на CIOFF ще бъдат състави от Колумбия и Мароко, а към международното участие ще се присъединят и Градския хор на Щип от Северна Македония, заедно с особено популярните деца-изпълнители на македонски фолклор Драган и Лина Костадинови, както и виртуозния музикант Сашко Велков с неговия оркестър,

Специален концерт в петък вечер ще изнесе ансамбъл "Седенчица“ от Пловдив.

В съботната вечер, концертната програма ще продължи с един от най-харесваните български ансамбли, известен със своя впечатляващ репертоар, а именно Национален ансамбъл "Българе“.

Неделята е запазена по традиция за церемонията по награждаване и всеобщо увеселение на участници и публика, за което ще се погрижат музикантите от Духова музика ‚Заедно“ - Троян.

Журито на фестивала остава в своя познат състав, в който влизат доказани имена в различни области на фолклора – етнолози, фолклористи, музиканти, хореографи, певци и представител на Министерство на културата, под чиито патронаж се провежда "Фолклорен извор“.

Очаквайте още информация за предстоящата програма.