На 2-ри октомври Дирекция "Инспекция по труда“ Смолян извърши засилени проверки за работа без трудови договори. Това съобщи за "Фокус“ инж. Емилия Даракчиева – директор на Инспекцията по труда в Смолян. Проверени са 26 работодатели, 94 лица са установени да полагат труд, от който 5 са без сключени трудови договори. От началото на годината инспекторите по труда са установили общо 44 работещи без трудов договор, уточни инж. Даракчиева.

Тя отбеляза, че санкцията за работодателя, при установяване на работещ без трудов договор е от 1500 до 15 000 лв. за първо нарушение. При повторно нарушение тя е от 20 000 до 30 000 лв. или имуществена санкция. При част от случаите на работещи без трудов договор от началото на годината в област Смолян е установено, че втори път се констатират подобни нарушения, отбеляза инж. Даракчиева. 

От Инспекцията по труда използват повода да напомнят, че работата без трудов договор ограничава трудовите и социални права на работниците и служителите. Трудовият договор се сключва преди постъпване на работа. Работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, копие от уведомлението, с което той е регистриран в НАП, както и длъжностна характеристика. Работодателят няма право да допуска до работното място работник преди да е регистрирал в НАП трудовия му договор. За наетите за краткосрочна заетост за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, земеделските стопани могат да използват и т.нар. еднодневни договори. Тези договори отново се съставят в два екземпляра, единият от които задължително се връчва на работника преди започване на работа. Образци на този вид договори могат да бъдат получени онлайн по всяко време на денонощието чрез специален софтуер, надграден по проект "Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд. Наетите с еднодневни договори не губят социални и осигурителни права, а работодателите не трябва да ги регистрират в НАП, да оформят трудови книжки и заповеди за прекратяване.

За да бъдат защитени трудовите права на работниците и служителите, следва те да не се съгласяват да работят при условия, договорени устно. Трябва също да подават сигнали, докато са още на работните си места и може да бъде установено безспорно, че полагат труд без сключен трудов договор. В Инспекцията по труда често постъпват сигнали от работници, които са работили без трудов договор и не им е платено, след като са освободени. В тези случаи контролните органи на Агенцията са възпрепятствани да се възползват от правомощията си да обявят съществуване на трудовото правоотношение. Друга практика е при прекратяване на трудовото правоотношение да не се изплаща част от възнаграждението, която е договорена устно. В тези случаи поради липса на писмени доказателства, че сумата е дължима, работодателят не може да бъде задължен да я изплати.

Превенцията на недекларирания труд е сред приоритетите в дейността на Инспекцията по труда. В обхвата на контролната дейност не попада само работата без трудов договор, но и нарушенията, свързани със заплащането на труда, работното време, отпуските и други. Работниците и служителите могат да проверят каква е вероятността полаганият от тях труд или част от него да е недеклариран, както и да получат насоки как да реагират в такива случаи, чрез разработения от Инспекцията по труда специален софтуер.