Община Търговище подписа договор за финансиране на проект за рекултивация на първата клетка на депото за битови отпадъци край село Пайдушко. Той ще се реализира по Програма "Околна среда“ 2021-2027.

Целта на рекултивацията е да се намали рискът от последващо замърсяване на околната среда вследствие на натрупаните количества отпадъци. Дейностите ще бъдат реализирани в два етапа – техническа и биологична рекултивация. Те ще обхванат цялата площ на клетката, която е над 40 дка.

Техническата част на проекта предвижда изграждане на система за отвеждане на отпадните води от депото, както и такава за улавяне на сметищния газ. Ще бъде положен и горен изолиращ екран от специализирани мембрани и материали, които да предотвратя проникването на замърсени води в почвата. Отгоре ще бъдат положени слой хумус и почва. Заложено е и изграждането на повърхностно отводняване на клетката.

Биологичната рекултивация предвижда озеленяване на нарушения терен на депото с тревна растителност, както и следексплоатационни грижи.

Периодът на изпълнение на техническата част на проекта е 24 месеца, а на биологичната рекултивация – до 36 месеца след реализацията на първият етап.

Общата стойност на проекта е 4,36 млн. лв. От тях 3,47 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ, а над 885 хил. лв. са собствено финансиране на Общината. То ще бъде осигурено от отчисленията, които администрацията плаща за депониране на отпадъците към Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Припомняме, че първата клетка на депото край Пайдушко не се използва от края на 2018 г. поради изчерпване на капацитета й. Продължава и строителството на втората клетка. В края на месец май кметът д-р Дарин Димитров подписа договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за предоставяне на 3,7 млн. лв. за довършване на строителството. Все още обаче се очаква сумата да бъде преведена в общинския бюджет.