Над 3500 дка е унищожената земеделска продукция след вчерашните порои в Свищовско, предаде кореспондент на "Фокус". Най-пострадали са стопаните от района на село Хаджидимитрово. 

"Първоначалният ни оглед показва, че са унищожени над 3500 дка слънчоглед и жито. Снощи беше страшно - за около 40 минути паднаха около 60-100 литра дъжд на квадратен метър, придружен с много силна градушка", обобщи Бисер Борисов, земеделски производител и допълни, че ще търсят помощ от държавата, като компенсации за унищожената продукция. 

Според местните хора виновна за огромните щети е не само природата, но и нехайство от страна на държавата, откъдето обещават почистване на крайпътните канали от около три години, но такова не е правено в последните 10.  

Снощи за кратко е имало и две коли с бедстващи хора и автобус, които са евакуирани с помощта на Гражданска защита. Пострадали няма.

Кметът на Свищов Генчо Генчев уточни, че най-сериозни поражения има в землищата на Драгомирово, Совата и Хаджидимитрово. В момента силите на местната власт са концентрирани в почистването на пътищата, в което участват и пожарникари, и служители на Кризисния център в село Овча могила.