Тази година се навършват 60 години от създаването на уникалната по рода си обществена колекция с картинна галерия в смолянското село Момчиловци. Това каза за "Фокус“ Васка Маврудиева – секретар на Народно читалище "Светлина – 1925“. "Обществената колекция в селото се намира непосредствено до църквата "Св. св. Константин и Елена“, която е част от 100-те национални обекти на България. Тя е открита през 1964 г. с помощта на цялото население. Идеята за създаването й е подсказана от отец Константин Канев и от проф. Христо Вакарелски, който често е идвал в Момчиловци на гости. Отец Канев представя тази идея в читалището и тя е подета от читалищното ръководство с тогавашния председател на читалището, Паскал Арнаудов, читалищните дейци и населението на селото. Всички те с огромен ентусиазъм създават музей за своята история и култура чрез дарения от жителите заедно с голямото дарение от Константин Канев се събират над 2000 експоната и те поставят началото на музея в Момчиловци“, поясни Маврудиева.

Тя отбеляза, че няколко години по-късно, професорът-портретист Михаил Карапаунов, който е родом също от Момчиловци, дава идеята за създаване и на малка картинна галерия към обществената колекция. "Благодарение на неговото влияние, авторитет като класик, неговите приятели подаряват картини на галерията в селото и по-късно през 1967 г. е открита и картинна галерия към обществената колекция. Щастливи сме, че няколко творби на проф. Карапаунов също са притежание на обществената колекция. Останалите картини са закупени или придобити от пленери, организирани от читалището в Момчиловци. Днес галерията съхранява изключително ценни творби на класическата и модерна българска живопис“, допълни секретарят на читалището.

На този етап, музеят в Момчиловци е обществена колекция и съхранява над 3000 експоната. Местните жители са щастливи от факта, че освен, че приема посетители, в музея се организират изложби, юбилеи на културни дейци, творчески портрети, представяне на книги и доста културни събития, които са освен в културния календар на читалището и селото, и които са възникнали като предложения през календарната година. "Така както преди 60 години е имало доброволци, които решават да направят такава обществена колекция с картинна галерия, така и преди 10 години се заражда инициативата у младите хора в Момчиловци да бъде направен ремонт на покрива на музея. През 2013 г. е подета тази инициатива чрез дарения и доброволен труд се започва ремонта. Имахме една група младежи, които бяха на гости в ЕП и там също успяха да разкажат за нашата колекция и евродепутатите, които дадоха свое дарение. Получихме и ваучер от фирмата в Шанхай, произвеждаща кисело мляко с марка "Момчиловци“ в Китай. Така с помощта на всички дарения, през 2023 г. ремонтът бе довършен. Ние от читалището отделихме от нашия бюджет, за да можем да направим ремонт на картинната галерия с насочващо отделение и освежихме помещенията в нея. Там се състоя и нашата 60-годишнината от откриването на обществената колекция и картинната галерия“, допълни Маврудиева.

Тя припомни, че през 1984 г. е направена новата сграда на музея, в която се помещават експонатите. Тя е уникална, защото наподобява като архитектура на Регионален исторически музей – Смолян. Подредена е експозицията по тематико-експозиционен проект на работен екип от музея в Смолян, под ръководството тогава на бившия директор Никола Дамянов. "Ние се радваме на една много добра обществена колекция с картинна галерия, на много посетители и на много хора, които се радват, че в Момчиловци е запазено мястото за история, занаяти, които с характерни за селото“, посочи секретарят на читалището.

В момента на последния етаж е разположена и новата история на Момчиловци, която показва взаимоотношенията на селото с китайската фирма, произвеждаща кисело мляко, с чиято помощ всяка година правим Фестивал на киселото мляко, на който ни дават своите дарове. "Така и те се гордеят с това, че са част от новата история на Момчиловци. Миналата година, когато се състоя и захарната изложба, в която бяха изработен захарни фигури в Момчиловци, част от произведенията – фигурата на отец Канев, камбанарията, момичловската мома и други такива уникални неща , бяха подарени на музея и могат да се видят от посетителите. Освен, че имаме възможност да покажем нашето минало, показваме и нашето настояще и вкарваме нови елементи в обществената колекция като временни изложби, които могат да доставят радост на хората, които посещават Момчиловци“, каза още Васка Маврудиева.