Над 300 млади артисти от цялата страна събира във Велико Търново театралния фестивал "Малкият принц“, предаде кореспондент на "Фокус“. Осемнадесетото издание на форума за детско-юношеско театрално творчество започва днес и продължава до 21 април. Домакин на проявата е Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов“, а спектаклите са с вход свободен.

В тазгодишния афиш са включени 18 представления. В старата столица пристигат актьорски школи от Варна, София, Плевен, Чирпан, Кърджали, Силистра, Пазарджик, Разград, Пловдив, Нови пазар и старата столица. Възрастовите групи са две – до 14 години и от 14 до 18 години. Сред заглавията, на които ще се наслади търновската публика, са "Моцарт“ по Иван Радоев, "Трите баби“ по Христо Шолеков, "Приказки по телефона“ по Панчо Панчев, "Сено“ по Чудомир, "Пепеляшка“, "Алиса в приказния свят“ и много други.

Председател на авторитетното жури отново ще е актрисата Йоана Буковска-Давидова.

Фестивалната Голяма награда на Община Велико Търново - статуетката "Малкият принц“ ще бъде връчена и в двете възрастови групи. Предвидени са още 4 награди за театрален спектакъл, включително и на публиката и 12 индивидуални отличия за актьорско присъствие.

Всички млади театрали ще имат възможност да се запознаят и с културно-историческото наследство на старата столица и да посетят Архитектурно-музеен резерват "Царевец“ по време на престоя си в града.

Официалното откриване на "Малкият принц“ е от 10:30 часа днес, а закриването и връчването на наградите ще е в неделя /21 април/ от 20:30 часа.

Фестивалът се организира от Община Велико Търново и Народно читалище "Извор – 1873“ село Самоводене, с подкрепата на Народно читалище "Съгласие-Дебелец“- Дебелец.

Още за Фестивал на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц" прочетете тук.