Като символичен домакин на Работната среща на секретарите на общини и райони от 7 административни области в Североизточна България Кметът на Община Разград Добрин Добрев приветства над 30-те участници във форума, съобщиха от общината.

Той заяви, че секретарската позиция е важна за функционирането на общинските администрации, тъй като секретарят се призован да следи за реда в администрациите. По думите му през последните 5 години общините са стожерът, най-постоянната власт в държавата и са се справили с изключително много предизвикателства – осигуряване на непрекъсваем работен процес по време на КОВИД-кризата, икономическа и политическа кризи, като всичко това е минало през изключително натоварване за секретарите на общините. Кметът Добрин Добрев пожела спорна работа на участниците в работната среща и спокойно лято след последното предизвикателство за тях – изборите 2 в 1 на 9 юни.

Това е втората регионална среща, която Управителният съвет на Националната асоциация на секретарите на общини в Република България организира през тази година. В нея участват секретари на общини и райони от областите Варна, Добрич, Разград, Силистра, Русе, Търговище и Шумен. Община Разград е представлявана от секретаря на Общината Нели Добрева.

Приветствие към участниците в срещата в хотелски комплекс "Лес“ отправи и Кметът на Община Лозница Севгин Шукри, а водещ на срещата бе секретарят на Община Лозница Гюлтен Еминова, която е член на УС на НАСО РБ.

Г-н Добрев и г-н Шукри получиха плакети на НАСО РБ от изпълнителния директор на асоциацията Силвия Даскалова.

След официалната част лекция на тема "Хора за управлението и управление за хората“ представи Сезгин Бекир – доктор по психология и клиничен педагог, почетен член на НАСО РБ. Той води и ролева игра и дискусия на тема "Предизвикателства на организационната промяна“.

По време на регионалната среща Националният център за парламентарни изследвания ще проведе сред секретарите пилотно проучване на тема "Регулаторните лаборатории като част от законодателната политика, основана на доказателства". Проучването е относно новите подходи в правната регулация за създаване и управление на безопасно пространство, където общините да тестват свои политики, иновативни услуги и бизнес модели контролирано, в ограничен материален и териториален обхват /например в определен квартал, за определена група граждани/ и при временни изключения от съществуващите нормативно правила. Пилотното проучване ще бъде представено от Мария Нинова от НЦПИ и проф. д-р Ирина Цакова – доктор по научна специалност "Теория на държавата и правото“, професор по "Информационно право“.