1538 са реализираните европейски проекти във Великотърновска област през 2023-а година. Общата им стойност надхвърля 382 млн. лв. Данните изнесе екипът на Областен информационен център (ОИЦ) - Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. По брой договори и общата им стойност в Северен централен район за планиране, област Велико Търново се нарежда на второ място след Русенска област и преди областите Габрово, Разград и Силистра.

По общини най-много договори – 611 на обща стойност над 134 млн. лв. и 534 бенефициенти, са регистрирани в Община Велико Търново. На второ място е Община Горна Оряховица със 188 договора за близо 60 млн. лв., изпълнявани от 132 бенефициенти, следвана от Община Свищов – със 167 договора, на обща стойност над 61 млн.лв. и 122 бенефициенти.

От началото на 2024-а Областен информационен център – Велико Търново ще продължи своята дейност с нов проект, финансиран по Програма "Техническа помощ“ 2021-2027 г. В тази връзка служителите на ОИЦ – Велико Търново ще изпълняват нови функции с участие в експертните състави на Звеното за медиации и Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) на Северен централен район (СЦР), във връзка с прилагане на Интегрирания териториален подход и реализиране на Интегрираните териториални инвестиции (ИТИ). Областните информационни центрове са определени и за структури функциониращи на принципа "Обслужване на едно гише“ за предоставяне на информация по въпроси свързани с прилагане на мерки за енергийна ефективност в жилищни сгради и източници за финансирането им.