Над 3 500 лв. събраха в благотворителната си инициатива за първия учебен ден "Вместо цвете, подари надежда" възпитаниците, учителите и родителите от средно училище "Йордан Йовков" в Кърджали.

Предложението дойде от родители, учиници и колеги, припомни директорът Людмила Чаушева. Тя съобщи, че събраната сума е точно 3 560.55 лв. и 5 евро и вече е преведена в община Болярово за подпомагане на пострадалите от пожарите това лято семейства от селата Воден и Крайново.

Празнично и с много емоции премина днешния първи учебен ден в СУ "Йордан Йовков“. Беше изпълнен и дрескода – в облеклото на всеки да има елемент от българска народна носия.

С кратко, но вълнуващо слово, директорът Людмила Чаушева откри новата учебна 2024/2025 година. Тя отправи топли и окуражителни думи към учениците, учителите и родителите, пожела здраве, сила на духа и воля за нови успехи.  Директорът изказа искрените си благодарности към всички, подкрепили дарителската инициатива на училището – "Вместо цвете дари надежда“. "Щастлива съм, че даваме пример на подрастващите и заедно творим добро, вдъхваме надежда и подкрепяме българските семейства“- добави още тя. 

Официалните гости за празника бяха Тунджай Шюкрю, заместник -кмет на Община Кърджали,  Снeжа Калитвенцова, началник отдел "Организационно-методическa дейност и контрол" в РУО-Кърджали и Марияна Ликова, директор на Дом на културата – Кърджали. Те също поднесоха своите поздравления и пожелания към всички ученици и учители. Поздравителен адрес беше получен от областния управител на Кърджали Никола Чанев.

СУ "Йордан Йовков“ традиционно подготвя знаещи, можещи и пълноценни личности, подчертаха в приветствията си гостите.

Последва тържествена програма, подготвена от учениците и предизвикала одобрение, усмивки и аплодисменти.

Малките рецитатори от първи клас бяха изключително развълнувани, но преодоляха  притеснението и в гласа им звучеше гордост, че вече са  йовковци.

Трепет и радост у гостите създадоха младите гайдари на училището и техният съмишленик - Даниел Костов. С мистичния звук на каба гайдата те развълнуваха присъстващите, пробуждайки онова  вълшебство от миналото, което носи у себе си всеки българин.  

В края на програмата, по традиция, директорът Людмила Чаушева пое менчето, украсено със здравец и лисна вода на прага на училището, откъдето йовковци влязоха в школото, за да започнат поредната успешна учебна година.