Над 292 млн. лв. безвъзмездни средства са привлечени в област Добрич в рамките на програмния период 2014-2020 г. Данните от напредъка в работата по оперативните програми на национално и областно ниво бяха представени на пресконференция от екипа на Областен информационен център - Добрич, предаде кореспондент на Радио "Фокус" – Варна. От началото на отчетния период в областта са подписани 817 договора за над 231,3 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ. От тях 80% са реално изплатени на бенефициентите. Област Добрич се нарежда на трето място в Североизточния район на планиране след областите Варна и Шумен.

Към 1 декември 2021 г. в процес на изпълнение са 508 договора на обща стойност 158, 217 млн. лв. Стойностите не включват дейностите по Програмата за развитие на селските райони. През тази година е започнало изпълнението на 152 проекта за 11,5 млн. лв. Най-много одобрени проекти през програмния период и през текущата година има по ОП "Иновации и конкурентноспособност“ - 499 за 24,9 безвъзмездна финансова помощ (БФП). От тях 453 проекта за 8,9 млн. лв. са по процедурите за подкрепа на предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19. Останалите 6 проекта в изпълнение са насочени към подобряване на производствения капацитет, повишаване на информационния и комуникационен капацитет и разработването на иновативни продукти. Със 71 договора за 18,9 млн. лв. БФП на второ място се нарежда ОП "Развитие на човешките ресурси“.

В процес на изпълнение са предимно проекти за предоставяне на интегрирани социално-здравни услуги на деца до 7 г., лица с увреждания, включително такива, поставени под карантина, също за обучение и осигуряване на заетост на безработни.

Общините град Добрич, Добричка, Крушари, Тервел и Шабла ще изпълняват дейности за превантивни мерки срещу разпространението на COVID-19, като осигуряване на лични предпазни средства, дезинфекция на сградния фонд и адаптиране на социалната услуга при въвеждане на дистанционна форма на предоставяне. Общините Добрич и Генерал Тошево, като бенефициенти по ОПРР 2014-2020 г. са договорили 34,59 лв. БФП за 18 проекта. Те успешно са приключили 13 проекта за повишаване на енергийната ефективност на обществени и жилищни сгради, обновяване и модернизиране на образователната инфраструктура и други.

С подкрепата на ОПРР е разкрита социалната услуга "Наблюдавано жилище“, а в процес на ремонт е сградата, в която ще се помещава приюта за бездомни лица и семейства в Добрич. През тази година са одобрени 2 проекта на Община град Добрич. В рамките на дейностите ще бъдат обновени концертните зали "Добрич“ и "Нели Божкова“. Общо средствата, които ще бъдат вложени възлизат на 1,85 лв. БФП. Обновяването на зала "Добрич“ стартира официално през септември тази година. Дейностите трябва да приключат до лятото на 2023 г. През същата година ще приключи и обновяването на Огледална зала "Нели Божкова“.

Жулиета НИКОЛОВА