Над 2000 лв. за благотворителност събраха учениците от СУ "Св. Св. Кирил и Методий“ – Смолян в дните преди Коледа. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Смолян Радостина Радева – зам.-председател на ученическия съвет към училището. Инициативата се организира за поредна година от учениците, а средствата ще бъдат дарени за различни каузи на деца в нужда от Смолян.

"Идеята за организиране на благотворителната проява е на учениците, като за реализацията много ни помогна и Стела Стоименова, която е педагогически съветник в училището. Заради въведените противоепидемични мерки и за безопасността на децата, инициативата се реализира на отделни места в различни институции в областта. В тях учениците предоставят на служителите направени от самите тях коледни картички, сувенири или домашно приготвени сладки и храни“, поясни Радостина Радева. Всеки клас от училището сам е решил в коя институция ще занесе своите творения. Досега благотворителните базари са организирани в Община Смолян, Областната администрация, пожарната, РЗИ, държавен фонд "Земеделие“, Бюрото по труда и други. Събраната сума до момента е над 2000 лв., а инициативата продължава. Ученическият съвет е взел решение всеки клас сам да прецени към каква кауза да насочи събраните средства. Радостина разказа, че техният 11-ти клас са събрали 660 лв. и понеже сумата е голяма, ще я разделят на две. Половината ще бъде дарена на Александър Сираков, за който се събират средства и от продажбата на календара на община Смолян. С останалата част от парите ще бъде подпомогнато дете от смолянския квартал Устово.

Божидар Билюков от 5 "б“ клас допълни, че тази инициатива се организира редовно от училището, като тази година е малко по-различна заради противоепидемичните мерки. В предишни години в самото училище са се подреждали щандове с различни изработени неща от учениците. Сега техният клас е събрал 200 лв. от посещението си в пожарната в Смолян. "Коледа е време, в което всеки трябва да получи подарък, а ние сме безкрайно щастливи да помогнем на тези деца. Тези пари ги даваме от сърце и се надяваме да им помогнем за бързото оздравяване, а и родителите им да бъдат по-спокойни“, каза Божидар.

Мария Райска от 5 "а“ клас посочи, че от базара в община Смолян са събрали сума от 210 лв. и ще ги дарят на деца с проблеми. "Чувстваме се много удовлетворени, защото всеки човек се нуждае от нещо. Децата, на които ще дадем парите имат здравословни проблеми и се нуждаят от тях, за да оздравеят и живеят по-добре“, сподели Мария.

Директорът на СУ "Св. Св. Кирил и Методий“ – Смолян, Росица Шехова отбеляза, че благотворителната кампания продължава. "Макар и дислоцирана заради мерките, инициативата продължава, а като приключи ще се направи пълен отчет за събраните средства и това, къде ще бъдат дарени те. В проявата се включват и много родители на наши деца, работещи в тези институции, както и много други хора. Много е хубаво, когато деца помагат на деца, трогват се всички, а ние – техните учители, се гордеем с тях“, каза още директорът на училището.

Нели ГЕРГЬОВСКА