Над 2000 домакинства ще бъдат финансирани по проекта за подмяна на горивната база – втора фаза на община Смолян.

В края на месец септември т. г. ще се обяви нов прием, а първите уреди ще бъдат монтирани в края на тази година.

Във връзка с изпълнението на дейностите по проект "Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Смолян – фаза 2“ към настоящия момент са пред финализиране 4 обществени поръчки:

1. Предоставяне на техническа подкрепа за община Смолян при изпълнение на проекта;

2. Доставка на новите уредите – климатици, термопомпи и уреди на пелети;

3. Демонтаж на старите уреди/устройства за битово отопление;

4. Изпълнение на дейности по прозрачност и провеждане на информационна кампания на населението.

Заявления за участие досега са подали над 1478 домакинства като по проекта се очаква да бъдат финансирани над 2000 домакинства, посочи зам.-кметът Марин Захариев.

След избора на изпълнител по обществената поръчка за техническа помощ в края на месец септември ще се обяви нов прием. Избраният изпълнител ще прегледа подадените заявления.

Тези от тях, които отговарят на изискванията ще се извърши обследване на място и след това ще бъдат оценени и класирани.

След изпълнението на посочените етапи ще се премине към същинското изпълнение на монтажа на новите ефективни уреди. Първите монтажи на уреди се очаква да бъдат извършени в края на годината, поясни Захариев.

В тази връзка и с оглед настъпването на отоплителния сезон, Община Смолян препоръчва на всички домакинства, които участват по проекта да си осигурят дърва или въглища за отопление.

Обръщаме внимание, че съгласно изискванията за участие по проекта, монтажите на уредите ще се извърши по брой събрани точки от оценката на всяко едно заявление, одобрено съгласно критериите, публикувани на интернет страницата на Община Смолян, каза в заключение зам.-кметът.