23 населени места във Великотърновска област са на частичен воден режим. В едно от селата в региона - горнооряховското Стрелец режимът е пълен, предаде кореспондент на “Фокус". Преди седмица кметът на Горна Оряховица обяви бедствено положение в населеното място за неопределено време. Водозахранването на Стрелец се осъществява чрез дренаж и шахтови кладенци, които се намират в съседство с язовир “Ченгене бунар", който обаче е празен заради сухото време. Високите температури и липсата на валежи са причина да няма вода и в кладенците. Когато нивото на водата в язовира е по-високо, то повдига нивото на водата и в кладенците. Когато обаче е ниско или изобщо водата в язовира липсва, както е в настоящия случай, питейната вода от кладенците също секва. От началото на седмицата в селото е разположена осемтонна общинска водоноска, водата от която става за битови нужди, но не и за пиене. От Общината се ангажираха в най-кратък срок да купят водни контейнери, осем от които ще бъдат разположени в Стрелец. За допълнително пестене на водата към необитаемите къщи в селото ще бъдат монтирани спирателни кранове. Очакванията са по този начин чувствително да бъдат намалени загубите на вода по ВиК мрежата.

В още едно горнооряховско село - Драганово водната криза също е доста сериозна. За там Общината вече изготви проект за рехабилитация на водопроводната мрежа, който е включен в Инвестиционната програма за финансова помощ от МРРБ.

Много сериозни проблеми  с водата продължават да имат и в павликенско. Цели десет села от общината са на воден режим от началото на лятото. Засегнатите са Недан; Лесичери; Патреш; Горна Липница; Долна Липница; Димча; Върбовка; Батак; Сломер и Караисен.

За община Велико Търново невралгичните точки са селата Никюп, където вода има само 4 часа в деня - 2 сутрин и 2 вечер, както и Ресен, където вода има по 8 часа в деня.

Останалите населени места на воден режим са стражишките села - Теменуга, Водно и Железарци; еленските - Майско, Буйновци, Крумчевци, Попска, Петковци; златаришките - Дедина и Калайджии;