Зачестяват опитите за телефонни измами на територията на Великотърновска област. От Областна дирекция на МВР отчитат, че само за септември са регистрирани около 20 такива, като пет от тях са били успешни, предаде кореспондент на "Фокус“. Осъществените телефонни измами в региона от началото на годината до момента са общо шест. Жертвите са дали на алоизмамниците малко над 20 хиляди лева и над 32 500 щатски долара. За миналата 2022-а година измамите са били четири, като при всичките са заловени лицата, които са взели парите – т.нар. "мулета“.

"Продължават процесуално-следствените действия по установяване на действителните извършители на телефонните измами, но тук има процесуални пречки, които реално не ни позволяват да стигнем то тях. Знаем кои са извършителите, но вие много добре знаете, че за да бъдат обвинени и привлечени в качеството им на обвиняеми са необходими конкретни доказателства“, обяснява комисар Христо Хрисов, зам.-директор на ОД на МВР – Велико Търново.

Той обобщава и, че алоизмамниците работят по добре познатите схеми. Част от тях се представят за мним лекар, на когото трябва да се дадат пари, за да излекува техен близък, обикновено пострадал при катастрофа. При друг сценарии в дома на жертвата се обажда "адвокат“, който иска пари, за да измъкне близък от дело, по което го съдят "за причинена смърт на трето лице“. В трети вариант на телефона е "мним роднина“, който също "има нужда от пари за някакво лечение“.

"Последната измама, която беше на извършена в Свищов е по схемата с адвоката и е за 29 хиляди щатски долара. Благодарение на бързата организация, проведените оперативно издирвателни мероприятия, съвместно с ГД "Национална полиция“ и други Областни дирекции на МВР в страната, лицето беше установено, заловено и сега текат действия по наказателното производство“, пояснява комисар Христов.

От Областна дирекция на МВР призовават гражданите да са бдителни, когато говорят с непознат по телефона и при най-малкото съмнение за измама, веднага да подават сигнал на тел. 112.

"Помнете - не вярвайте, не давайте пари! Прекъснете връзката, обадете се на родина, приятел, съсед, звъннете на 112 или отидете в най-близкия участък. Полицията никога, при никакви обстоятелства не иска пари по телефона“, категоричен е зам.-директорът на ОД на МВР – Велико Търново.

Местните полицаи, както и колегите им в цялата страна, са в постоянна информационна кампания, чиято цел е да предпази хората от подобни измами. Раздават се информационни брошури и се провеждат беседи с възрастни хора основно в малки населени места.

Луиза Транчева