Над 20 хиляди декара гора са обхванати от пожара край Струмяни. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, предаде репортер на "Фокус“.

"Гори горски масив, който е над 20 хиляди декара между селата Цъпарево и Микрево. Към настоящия момент се изграждат просеки около село Цапарево, като също така село Цапарево и село Кърпелево са евакуирани. Една част от хората от село Цапарево в момента се товарят на автобуси и ще бъдат придвижени до село Микрево. Създадени са условия за всички тях да пренощуват в Община Сандански“, каза още той.

От думите му стана ясно, че кметовете на двете общини Струмяни и Сандански – Емил Илиев и Атанас Стоянов, заедно с областният управител Георги Динев и заместник-областните управители на Благоевград са на терен, както и служители на горските стопанства към ЮЗДП.

Кангалджиев добави, че над 23 автомобила на "Пожарна безопасност и защита на населението“ работят за овладяване на ситуацията, както и горски служители, екип аварийната служба към Столична община, доброволци и военнослужещи.

Общо над 30 екипа и автомобила участват в борбата с огнената стихия, както и двата френски самолета. Две верижни машини също са на терен, едната вече изгражда просеки, а другата се качва към село Цапарево.

"Към настоящия момент добрата новина е, че фронтът на пожара не се движи към населено място. Движи се на юг. Целта, която ние сме си поставили е да опазим така наречения път между село Микрево и Цапарево и да не го допускаме да отива в южна посока. По отношение на другите две населени места Кърпелево и Сливница – там опасност няма за жителите. Няма фронт на пожара“, поясни той.

От думите на главния секретар на МВР стана ясно, че при пожара в Малешевската планина няма пострадали хора.

"Спокойна е обстановката. По данни, които имам от кмета на село Цапарево евакуираните са около 100 души, а от Кърпелево – 18“, допълни той.

Кангалджиев каза още, че двата френски самолета са се включили активно в борбата с пожара край Струмяни. "Въпросът е, че разстоянието става доста голямо, тъй като те зареждат от язовир Доспат и се получава по-дълга амплитуда от времето, в което не обливат. Това, което имам като уверение от колегите, които по-рано са били в планината Славянка, преди часове обливаха там, с много прецизност и точност колегите от френската авиация са обливали, за съжаление се случи и тук пожар. Към настоящия момент сме разкъсани. Самолетите продължават да летят. Само френските са към момента. Имаме изпратено запитване към МО за включване на един хеликоптер. Военни има в района на село Кърпелево“, допълни той.

Главният секретар на МВР уточни, че огънят е тръгнал от землището на село Сливница, но заради силен вятър бързо се е разраснал. На места пожарът е върхов.

По линия на Механизма за гражданска защита на ЕС България вече е поискала в борбата с пожарите да се включи още летателна техника. В момента страната ни е в контант с Румъния.