Областният управител на Русе Драгомир Драганов ще открие новата учебна година в две български училища. В 10.00 часа утре той ще посети Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов“, където официално ще даде началото на 65-ата учебна година за образователното средище. Час по-рано Драганов ще бъде гост на иновативно ОУ "Ангел Кънчев“.

Днес областният управител разпрати поздравителни адреси до всички учебни заведения в региона. "Не губете устрема и желанието си да научавате повече, защото знанието е най-големият капитал, който може да придобиете и същевременно никога да не загубите! Не забравяйте, че именно грамотността прави човека свободен“, пише Драгомир Драганов в обръщението си към русенските ученици. Той им пожелава още да бъдат смели в мечтите си и усърдни, за да успеят да ги реализират. На учителите областният управител благодари затова, че неуморно предават на своите ученици мъдрост и знания. "Продължавайте да напътствате и вдъхновявате нашите деца, за да постигат те целите си“, допълва още той. "Участвайте активно в живота на учебните заведения, където се обучават Вашите деца. Бъдете тяхна подкрепа и ги насърчавайте да постигат това, което най-много искат“, се казва пък в обръщението към родителите от страна на Драганов.

Утре в класните стаи в областта ще влязат общо 18 318 ученици, като в Русе първият звънец ще удари за 14 743 ученици. По данни на Регионалното управление на образованието /РУО/ първокласниците в областта са 1517, а в самия град Русе – 1113. За сравнение през миналата учебна година в училищния праг са прекрачили 18 207 ученици, от които 14 795 са били в град Русе. Първокласниците пък са били с 23 повече или общо 1540.