Велико Търново отново ще е домакин на детския ромски фестивал "Отворено сърце“. Събитието се провежда ежегодно от 2003-а насам със съдействието на местната администрация, предаде кореспондент на "Фокус“. Този път то ще се случи в рамките на 2 дни – петък и събота. Очакват се над 1500 деца, учители и родители от повече от 100 училища, както и младежи от доброволчески групи от цялата страна.

Фестивалът е насочен към съхраняване, развиване и популяризиране на ромската култура и фолклор и показва общото между ромски, българския, турския фолклор. Основната му идея е да покаже, че фолклорът на всеки един етнос носи своето културно богатство и то е незаменимо за съществуването и общуването ни като една единна нация.

Официалното откриване ще е от 13:00 часа на 31 май /петък/ в централния парк на старата столица "Марно поле“. Програмата продължава с песни, танци, прзнични обичаи и традиции на ромите, българите, турците и други етноси. Ще има различни ателиета и занаятчийски работилници, които ще са отворени и в петък, и в събота.

В 15:30 часа започва кръгла маса на тема "Да превърнем езика на омразата в език на толерантността“, която ще е в 302-а зала на Общината. В края на деня – от 18:00 часа самодейни ученически състави ще представят театрални постановки в Голяма зала на Общината.

Традиционното дефиле на всички участници във фестивала ще започне в 17:30 часа и ще е по главната улица "Васил Левски“ - от Студентски стол до пл. "Майка България“.