Над 150 велосипедисти от седем държави стартираха днес сутринта по 700 километровото трасе на "Дунав Ултра“, предаде репортер на "Фокус“. Представителите на България, Румъния, Полша, Украйна, Германия, Белгия и Великобритания потеглиха от централния площад "Бдинци“ във Видин в десетото юбилейно издание на велопохода-най-дългия в страната. Те ще преминат през 12 български общини и 110 населени места, популяризирайки красотите и историческите забележителности по поречието на река Дунав и Добруджа, откъдето преминава маршрута, обяви Борис Бегъмов, организатор на проявата.

Кметът на Видин д-р Цветан Ценков даде старт на похода и се включи със своя велосипед при старта заедно с участниците. Пожела им  успех и получи специална колоездачна блуза. 

Първи на старта бяха професионални колоездачи, които имат лично предизвикателство да изминат дистанцията от над 700 км, от Видин до Дуранкулак, за по-малко от 48 часа. След тях потеглиха останалите участници- ветерани и любители. Най-възрастният участник е 80-годишната проф. Антоанета Момчилова от Русенския университет.

В средновековната крепост "Баба Вида“ вчера вечерта участниците бяха посрещнати от организаторите и от домакините от Община Видин на официалното откриване на събитието.

Борис Бегъмов каза за "Фокус“, че "Дунав Ултра“ и неговото мобилно приложение като иновация за правене на туризъм, са сред кандидатстващите проекти, които ще бъдат представени на предстоящата годишна конференция на "Евровело“ в Измир (Турция). Те са сред специалната селекция на най-успешните практики за популяризиране на велотуризма в Европа, допълни Бегъмов.

Официални партньори на "Дунав Ултра“ са 12 общини- Видин, Мизия, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Белене, Никопол, Две Могили, Русе, Силистра, Генерал Тошево и Шабла.