Уникално и невиждано до момента ще е третото поредно издание на фестивала “48 часа Варуша юг", който започва в края на тази седмица. Организаторите разкриват, че очакват над 120 артисти, творци, местни активисти, бизнеси и институции, предаде кореспондент на “Фокус". Събитието, по традиция, ще продължи 48 часа, като започва на 16 август. Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да избират между 108 събития, които ще са разпръснати на 47 локации в старата част на града - от Старата поща до площада на Царевец.

Тазгодишното издание ще е с леко променен формат. Откриването ще е от 19:45 часа в петък, а закриването ще е в неделя вечерта.

“Идеята е гостите на града да останат във Велико Търново още една вечер", Галин Попов, който е от организаторите.

За пръв път посетителите на събитието ще могат да се ориентират чрез специално създадено уеб ГИС приложение, на което освен информация за проявите, ще има подробности и за локациите им.  То позволява на всеки да задава търсения спрямо ден, тип събитие и сцена на провеждане и да навигира из уличките на стария град бързо и лесно с интерактивна карта.

Третото си издание фестивалът "48 часа Варуша юг" посвещава на вечната река Янтра – най-големият архитект на град Велико Търново.

“С този фокус подчертаваме ролята на Янтра като основен формообразуващ елемент в структурата на Старопрестолния град. Открояваме я в публичното пространство като източник на вдъхновение и я превръщаме в символ на обединението на кварталната общност. Вдъхновението, с неговите динамични приливи и отливи, вечният източник на творческа енергия", обясняват организаторите.

В събитията, разделени на пет категории - визуални изкуства, творчество и релакс, архитектурна, музикална и семейна програма, темата присъства по различни начини. Плажът на Янтра отново се преобразява с подкрепата на фондация “Колективът" и инициативата им за обживяване на речните пространства “Реките на града". Освен трансформация на физическото пространство в предпочитана локация за спорт и отдих мястото се изпълва и с културна програма.

Сред избраните локации са още игрището на ЖП пансиона, където ще има светлинна инсталация, Лапидариума на Археологическия музей - с аудио-визуален спектакъл и много други.

Подробности можете да откриете във фейсбук страницата на събитието.