С дефиле на участниците и с обиколка на Видин, стартира днес сутринта седмото издание на ретро парад Vintage Vehicles, предаде репортер на "Фокус“. Рекорден брой над 100 участника с над 120 превозни средства от всички ретро клубове в България, Румъния, Сърбия и Хърватска, потеглиха от центъра на Видин, в посока средновековната крепост "Баба Вида“. Най-младият участник бе 20-годишният Кристиян Димитров от Монтана, който участва с два автомобила марка "Трабант“ от 1966-а и от 1982-ра година.

В пространството пред крепостта се разположиха старите автомобили, които любителите на ретро машините можеха да ги разгледат, да се докоснат различни марки автомобили, мотори и велосипеди, произведени през различни години и съхранени в отлично състояние от своите собственици, каза за "Фокус“ Иван Цолов, организатор на проявата.  

На финала на ретро парада организаторите раздадоха над 20 специални награди – "За най-стар автомобил“, "Най-добре реставриран“, "Модерна класика“, "Социалистически автомобил“ и др. Връчени бяха и награди на спонсорите, без помощта на които събитието не би могло да стане реалност, допълни Цолов. 

Всеки посетител днес имаше възможността да стане собственик на умален макет на ретро автомобил, а участниците в парада да закупят персонализиран магнит със снимка на тяхното превозно средство, каза още Цолов.

По традиция организаторите бяха подготвили през целия ден много изненади за всички-импровизирани щандове за напитки и закуски, сувенири и артикули за автомобили, много музика и разбира се отлично настроение.  

За четвърта поредна година Драгош Манеа идва от Румъния заедно с група приятели, за да участват в парада. А 64-годишният Бранко Капитанович от Хърватия е изминал 1100 км, за да стигне до Видин и представи своя автомобил от 1946 г.

Отново и тази година сред най-атрактивните автомобили бе – DeSoto от 1928 г., който е бил собственост на легендарния Дан Колов, а днес е притежание на собственикът на  българския цирк "Колозеум“. Сред най-впечатляващите возила бе и ръчно направен автомобил, наречен "Ръждивата принцеса“, изработен с части от различни модели коли , произведени от 1971 г- до  2023 г., собственост на Радостин Стоянов от Стара Загора.

Пред различните ретро автомобили, мотори и велосипеди, разположени пред крепостта "Баба Вида“ десетки хора - млади и стари, деца и младежи се снимаха за спомен.