За 28 месеца 1150 жители на кв. "Столипиново“ са получили интегрирани услуги. Сред дейностите са предоставяне на топъл обяд за хора в неравностойно положение, подобряване на езиковия капацитет на деца и възрастни, провеждане на професионални квалификационни курсове и др. Това заяви ръководителят на проекта за изграждане на център за интегрирани социални и здравни услуги в Пловдив Недка Петрова.

Днес той беше официално открит в присъствието на зам.-министъра на образованието и науката Наталия Митева, зам.-кмета по спорт и младежки дейности Николай Бухалов, директора на Дирекция "Социална политика“ Веселина Ботева. Центътрът предлага безплатна подкрепа за жителите на квартал "Столипиново“. 

"За нас, в Министерството на образованието и науката, е огромно удоволствие да подпомогнем изграждането на подобен център за интегрирани услуги. Ние сме длъжни да предоставим възможности както за социален живот, така и за достъп до административни услуги, образование, пазар на труда и достоен и щастлив живот на всеки един гражданин на България“, подчерта зам.-министър Митева и допълни, че такъв тип услуги е важно да бъдат близо до жителите на квартала.

Новоизградената сграда разполага със зали за обучение и компютърни занимания, здравен кабинет, стаи за консултиране, зона за хранене, креативен кът, като в нея на едно място ще се предоставят административни, образователни, здравни и социални услуги. В центъра ще работят лекари, педагози по български език, музика и изкуства, образователни медиатори, социални работници и консултанти.

Веднага след официалното откриване се проведе и заключителна пресконференция за отчитане резултатите по проект “Създаване на център за интегрирани социални и здравни услуги на едно гише в кв. "Столипиново", който приключва на 31.08.2024 г.

Центърът е изграден по проект BGLD-3.002-0006.C01 "Създаване на център за интегрирани социални услуги на едно гише в кв. "Столипиново". Той е финансиран по Програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“,  чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство  2014-2021 г. /https://www.eeagrants.bg/. Общата стойност на проекта е 2 310 451.09 лв. Партньори на Община Пловдив при изпълнение на проекта са Фондация за регионално развитие Рома – Пловдив и Норсенсус Медиафорум - Норвегия.