Секретарят на Община Смолян Момчил Николов проведе среща с председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и изявени български творци, които участват в честванията по повод Националния празник на поезията. За осми път, Смолян е домакин на това значимо културно събитие, съобщиха от пресцентъра на общината.

Творците получиха подарък – поетичната антология "Родопа Възпев“, чийто съставител е Светозар Казанджиев. Антологията е издадена от община Смолян и СБП със съдействието на Регионалната библиотека "Николай Вранчев“.

"Благодаря Ви, че отново избрахте Смолян за отбелязване на Националния празник на поезията и отново с Ваше участие ще се проведе "Час по България" в училища на общината, което се превърна в една много родолюбива инициатива,“ посочи Николов.

"И аз благодаря на общината, на председателя на Дружеството на писателите в Смолян Светозар Казанджиев, че заедно организирате този празник за нас поетите. Община Смолян винаги се е отнасяла с разбиране, грижа и отношение към творците“, каза Ангелов.

Празникът бе официално открит пред паметника на Орфей и Родопа, където бе запален "Огънят на поезията". След това той продължи в Изложбената зала на Клуба на дейците на културата, където творци от Смолян, София и страната представиха своето творчество.

Днес от 09.00 до 11.30 ч. са поетичните срещи в средните училища на Смолян под надслов "Час по България“. Рецитал под надслов "Огънят“ ще прозвучи и в атриума на Областната управа.

Празникът се организира от Община Смолян, Съюза на българските писатели и КДК.

Организаторите се обръщат с покана към всички граждани и гости на Смолян да се включат в проявите и изпитат отново насладата от изящната словесност.