Целта на програма "Социално ангажирани изкуства“ е проектите да повдигат обществени дискусии и проектът "Другите българки“ го постига с дадената му публичност. Това се посочва в отговор на запитване на Радио "Фокус“ – Кюстендил към Министерство на културата относно създалата се обществена дискусия по повод изложбата "Другите българки“, изпратеното в тази връзка отворено писмо от страна на жителите на село Шишковци, община Кюстендил, до Министерство на културата и до министър-председателя на Република България.

В изпратеното становище се посочва: "Във връзка със запитването Ви изпращаме отговор с разяснения по отношение на проекта "Другите българки“, одобрен за финансово подпомагане по програма "Социално ангажирани изкуства“ на Национален фонд "Култура" през 2020 г. в мандата на министър Боил Банов. Проект "Другите българки“ е одобрен за финансово подпомагане по програма "Социално ангажирани изкуства“ през 2020 година със сума 10 000 лева. Проектът е оценен от назначена за целта експертна комисия и Управителния съвет на НФ "Култура“. Резултатите от конкурса са публикувани на електронната страница на Фонда заедно с пълните мотиви към тях. Бюджетът на проекта е проверен от финансист и експертната комисия е отразила в мотивите си бележки по него. Творбите представляват 3D конструкции с висока продукционна стойност и отпуснатата сума покрива едва част от цената на реализацията“, се казва в отговора.

Отговорът продължава с това, че във връзка с това следва да се посочи, че конкурсът е проведен в съответствие с уредената процедура и по достатъчен начин е дадена прозрачност на мотивите за взетите решения. Същевременно следва да се посочи, че проектът е оценен високо от експертна комисия и напълно отговаря на целите и приоритетите на програмата:

- реализация на творчески проекти тематично обвързани със социални проблеми от екологичен, икономически, етнически характер или човешки права;

- насърчаване на творчески дейности с групи в неравностойно положение и непредставени социални групи в творчески процеси;

- развитие на маргинализирани групи и общности чрез изкуства;

- генериране на енергия и желание за положителна социална промяна чрез изкуство, което засяга и адресира обществено значими социални теми

- създаване на предпоставки за позитивна промяна в нагласите и ангажираността на обществото по различни социални казуси;

- привличане на внимание и ресурси към социално значими теми.

"Проектът е насочен към транссексуалната общност в България. Авторът прави задълбочено проучване на общността в продължение на години, като провежда многократни срещи с различни представители от нея. Като основен проблем, който представителите на тази общност изтъкват, е стигмата, пренебрежителното отношение, липсата на видимост, социалните стереотипи и невъзможността да се развият професионално в областта на своите интереси. Изложбата цели да даде видимост на тази общност и по един естетичен начин да се опита да промени общественото мнение и нагласи. Авторът смята, че показвайки позитивните примери от общността, които независимо от трудностите са успели да се преборят за правото да бъдат такива каквито са, ще стимулира общността да защитава своите права“, се казва в отговора на запитването.

В него се посочва още, че програма "Социално ангажирани изкуства“ през 2020 година финансира проекти от всички области на изкуството и културата, които адресират социални проблеми и каузи, или прилагат креативен процес при работа с общности и групи в неравностойно положение.

"В конкурса се включиха 167 кандидати с проектни предложения на обща стойност 5 423 444 лева, 83 от тях бяха одобрени за финансиране с обща сума в размер на 1 147 699 лева. Най-голям дял от одобрените проекти имат творческите ателиета за деца в неравностойно положение или от малцинствени групи. Индикатори за успеха на програмата са географското разпределение на проектите /има проекти в село Петревене, в различни градове като Смолян, Пловдив, Казанлък, Русе/, както и големият набор от теми и целеви групи, с които социално ангажираните изкуства работят. Такива примери са: адаптирано музикално обучение на деца с нарушено зрение, проблемът за омразните професии в България, както и много проекти, които са насочени към възрастните хора и др. Иновативността не е сред основните критерии за оценка на проекти по програмата, но има такива, които впечатляват с иновативност, напр. изложбата за хора със зрителни проблеми или за хора, които имат проблеми с общуването и придвижването.

Целта на програма "Социално ангажирани изкуства“ е проектите да повдигат обществени дискусии и този именно го постига с дадената му публичност“, се допълва в отговора на запитването.

Венцеслав ИЛЧЕВ