Началото на европейското турне на пианистката Венета Нейнска е на 23 ноември в Пловдив на най-добрия концертен роял в България. Завладяваща романтична програма представя пианистката от световната сцена Венета Нейнска на 23 ноември в Дома на културата “Борис Христов".

Този концерт поставя началото на европейското турне на именитата ни пианистка, концертираща в цяла Европа, в което следват концерти в Гьотеборг, Швеция и Лозана, Швейцария. Най-добрият концертен роял “Стейнуей" в България ще звучи в този забележителен концерт, включващ разтърсващи произведения на най-обичаните и емоционални композитори като Шопен и Рахманинов - имена, които носят незабравимо преживяване за всеки ценител на класическата музика. Пловдив отново се превръща в център на значима културна проява с рядък шанс да се чуе колекция от най-сложните и известни произведения за пиано.

Шедьовърът на Фредерик Шопен, 24 прелюда, е пряко повлиян от “Добре темперирано пиано" на Й. С. Бах, като всяка пиеса е композирана в различна тоналност. По този начин, първата половина на програмата представя пълния избор от посоки в рамките на тоналната музика. Музиката обаче, подобна на живота в своите времеви ограничения, непредсказуемост и безграничен емоционален диапазон, надхвърля обикновения избор. Тя се задълбочава в основните човешки ценности като любов, радост, скръб, смърт и смисъл.

Подобно на начина, по който композиторите щателно планират своите композиции, хората често се опитват да оформят живота си с внимателни намерения. Но въпреки това, изборът на житейска посока често ни води до изненадващи пътища.

Тази вдъхновяваща и провокираща мисловно програма, озаглавена "Пътища и посоки“, демонстрира изключителния контрол на клавиатурата, с който Венета Нейнска постига изтънчени темброви нюанси и достига до драматични музикални кулминации.

Програма:

Фредерик Шопен (1810 - 1849) - 24 Прелюда, оп. 28

Фриц Крайслер / Сергей Рахманинов - Liebesleid & Liebesfreud

Сергей Рахманинов (1873 – 1943) - Елегия oп. 3, № 1

Мануел де Файя (1876 - 1946) - Танц № 2 из операта “Животът е кратък"

Кристоф Вилибалд Глук / Джовани Сгамбати - Мелодия из операта "Орфей"

Франц Шуберт / Ференц Лист - “Гретхен на чекръка"

Ференц Лист (1811-1886) - Унгарска рапсодия №2