Спокойна към момента е пътнотранспортната обстановка на обслужваната територия, като леко задръстване се наблюдава след 17 часа в района на тунел "Топли дол“ на автомагистрала "Хемус“ в посока София, посочи гл. инсп. Владислав Павликянов. Той припомни, че от 30 септември е въведена временна организация на движението в тунелите "Топли дол“ и "Правешки ханове“ поради извършването на ремонтно-възстановителни работи.

За облекчаване на трафика съвместно с АПИ е изготвена заповед, съгласно която в петъчните дни за времето от 12 до 20 часа, а в съботните от 8 до 16 часа, в посока Варна МПС над 12 тона се отклоняват при пътен възел "Витинска река“ по път 1-1 и се включват обратно при пътен възел "Ботевград“, след което при пътен възел "Правец“ се отклоняват по път 1-3 и се връщат на магистралата при пътен възел "Осиковска Лакавица“.

В неделните дни, за времето от 14 до 20 часа, в посока София МПС над 12 тона се отклоняват при пътен възел "Осиковска Лакавица“ по път 1-3 и се връщат на магистралата при пътен възел "Правец“, след което при пътен възел "Ботевград“ се отклоняват по път 2-17 и път 1-1 и се връщат на магистралата при пътен възел "Витинска река“.

В тази връзка е създадена нужната организация, като са осигурени допълнителни линейни екипи на Пътна полиция, които ще следят за водачи, които шофират рисково и създават опасност за останалите участници в движението. Полицейски екипи има и непосредствено преди ремонтиращите се тунели, които в случай на ПТП или друга необходимост ще регулират и подпомагат движението. Апелът към водачите е по възможност да използват алтернативни маршрути.

На следващо място началникът на сектор "Пътна полиция“ в областната дирекция посочи, че от направения анализ на пътнотранспортните произшествия със загинали трима пешеходци и един велосипедист от началото на годината се установява, че всички са възникнали в тъмната част на денонощието. В тази връзка той даде и следните препоръки: дрехите на пешеходците да са в светъл цвят, а тези на децата със светлоотразители; да се пресича само на пешеходни пътеки и регламентирани участъци; да не се прескачат заграждения и да не се навлиза внезапно на пътното платно.