Искам да приветствам нашите колеги от Съвместното оперативно командване на ВС на Испания, Обединения център на НАТО за въздушни операции в Торехон и от ВВС на Испания с "добре дошли в Република България"! Това каза в приветствието си началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на церемонията по сертификация на испенските ВВС за съвместно изпълнение на мисията Air Policing с българските ВВС, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от Авиобаза Граф Игнатиево. "Убеден съм, че Вашето присъствие тук и сега ще допринесе за гарантиране сигурността на Алианса в региона на Югоизточна Европа и в частност за осигуряване въздушния суверенитет на страната ни в условията на променена среда за сигурност", каза още адмирал Ефтимов.

Ето какво още каза той:

"Искам да подчертая, че още от месец март 2004 г. Република България изпълнява успешно всички поставени задачи в съответствие с Постоянно действащия план за ПВО и ПРО на НАТО, регламентиращ дейностите на съюзните държави в мирно време, по време на криза и при военен конфликт. Военновъздушните ни сили успешно носят дежурство за контрол и охрана на въздушното пространство (мисия Air Policing - еАР) в рамките на Интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО в Европа (NATO Integrated Air and Missile Defence System (NATINAMDS).

Страната ни се е присъединила и към Мерките за гарантиране на сигурността на съюзниците по източния фланг на НАТО в Европа и е декларирала своята готовност за усилване на тази мисия със съюзнически сили от собствена територия. Както всички знаем, към еАР се пристъпва в отговор на ситуации в отделни региони на Алианса, изискващи демонстриране на решимост и ангажимент на НАТО към колективната отбрана. В изпълнение на това военно-политическо решение, мисията еАР вече беше успешно изпълнявана съвместно със сили и средства от ВВС на Република Италия и на два пъти от ВВС на САЩ в Европа.

Считам, че на базата на натрупания опит при съвместното изпълнение на съюзническите си задължения, страната ни продължава да развива своите способности по посрещане и осигуряване на съюзнически самолети за изпълнение на мисия еАР. Убеден съм, че командването на авиобаза Граф Игнатиево е в състояние да осигури на своите испански приятели всички необходими условия, съгласно постигнатите договорености. Министерството на отбраната и Щабът на отбраната също имат готовност да подпомагат успешното изпълнение на поставените задачи.

Бих искал да споделя мнението си, че предвид честотата на предизвикателствата в международното въздушно пространство над Черно море е почти сигурно, че испанските пилоти, носещи дежурство, ще придобият ценен реален опит в прехващането им. Мога да споделя, че това беше един от изводите на италианските колеги след успешното изпълнение на задачите през 2017 г.

В заключение искам още веднъж да Ви уверя, че политическите и военните ръководители на Република България считат, че като надежден член на Алианса ще продължим да поемаме своя дял от отговорност по изпълнението на мерките за гарантиране на сигурността в източния регион на отговорност на НАТО. Имаме амбицията, че сме член на елитната група военновъздушни сили за Източна Европа и затова българското правителство прави всичко възможно в най-кратки срокове да осигури необходимата адекватност и ефективност на Военновъздушните ни сили чрез придобиване на изтребителите F-16, като част от усилията на страната за модернизиране на ВВС. Поддържането на способности за изпълнение на мисията Air Policing и създаването на условия за усилване на охраната на въздушното ни пространство от съюзниците при необходимост остават наша приоритетна задача.

Накрая искам още веднъж да изкажа своята увереност, че съвместната мисия по усилен Air Policing ще бъде успешно изпълнена при стриктно спазване на всички стандарти за безопасност на полетите."