Наближава крайният срок, в който Общините и  физическите лица от Великотърновска област могат да подадат документи за финансова помощ за отстраняване на щетите след голямата градушка, която удари региона през юни. Това станаясно на заседание на Постоянната областна комисия за изпълнение на дейности и задачи, свързани с вземане на решение по целесъобразоност на постъпили искания за финансиране от МКВП към МС, предаде кореспондент на “Фокус". Срещата бе свикана и водена от областния управител Ивайло Здравков. На нея стана ясно, че към момента в Областна администрация - Велико Търново е получено само едно искане - от Община Велико Търново. Оценените от местната администрация щети възлизат на над 2,7 млн. лв. Документите за възстаовителна помощ на физически лица са внесени в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомнагане към Министерски съвет, но подлежат на корекция,тъй като в тях има неточности.

“Използвам възможността да ви припомня, че крайният срок за подаване на исканията на Община Велико Търново наближава. За сградите, които са общинска собственост, за читалищата и молитвените домове на религиозните институции той изтича на 17 септември - три месеца след първоначално направеното от вас запитване. Затова ви апелирам възможно най-скоро да подготвите документите, за да можем да ги внесем на време и да получм одобрение", призова Ивайло Здравков.

В Областна администрация Велико Търново е постъпила е първоначална информация за настъпило бедствие от Общините Елена и Лясковец

Крайният срок за подаване на искания за възстановителни работи към МКВП към МС за общински имоти за Елена е 17.09.2024 година, а за Лясковец - 20.09.2024 година. За физическите лица срокът е с три месеца по-дълъг и е съответно до 17.12.2024 година и до 20.12.2024 година.

Kъм момента хората от пострадалите от градушката села не са получили никаква финансова подрепа от държавата. Тези, чиито имоти са застраховани, също чакт обезщетение.