На връх Средногорец десетки смолянчани се поклониха пред подвига на героите, дали живота си за свободата на Родопите, предаде репортер на "Фокус“. Знаменателните сражения на 19 ,20 и 21 октомври на върхът, известен като Родопската Шипка, влизат в българската история като символ на свободата.

Гости на събитието бяха Марин Захариев – временно изпълняващ длъжността кмет на Смолян, зам.-кметът инж. Мариана Цекова, негово преосвещенство смолянски епископ Висарион, Захари Сираков – областен управител на Смолян, Димитър Кацаров – председател на Общински съвет – Смолян, Веселина Капаранова – кмет на село Свежен, гости от община Брезово, Карлово и село Свежен – родното село на полк. Владимир Серафимов, кметове и кметски наместници, общински съветници, директори на държавни и общински институции, директори и представители на образователни институции, ученици, граждани и гости.

Пред събралото се множество, слово произнесе Валентина Василева – директор на Регионален исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян. Тя започна със заветните думи на освободителят на Родопите, полковник Владимир Серафимов: "Да се отстъпи – не! Аз не мога да отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител! Не, нито поглед назад. На току-що освободения роб, робството не ще върна пак. Вярвам в несломимата мощ на моя полк. През трупа ми трябва да се мине пък тогаз!“.

Народ, който помни своето минало и тачи свещените подвизи на своите синове герои е народ с бъдеще, заяви Василева, цитирайки цар Борис III, написал собственоръчно златната книга на комитета за построяване паметника-костница на Родопската Шипка.

"Днес сме дошли тук, за да се поклоним пред подвига и саможертвата, пред родолюбието и свещената българска свобода. На всеки 21 октомври заставаме смирени и смълчани пред скромния, но величествен паметник-костница на Родопската Шипка, тук на връх Средногорец. Най-високият връх на Родопа, не географски, а в историческата и народната памет. Навършват се 112 години от великата битка, написана със златни букви в българската военна история, състояла се на този връх на 19, 20 и 21 октомври 1921 г. между 21-ви Пехотен Средногорски полк и четири пъти по-многобройният корпус на Османската империя по време на Балканската война. Паметна битка за свободата на Родопите, героична победа, донесла освобождението 34 години по-късно от останалата България“, припомни Василева.

Свободата на Родопите и донесена на щик. "Длъжници сме пред паметта на българските войници, които със завидния си войнски дух удивиха света. Длъжници сме пред 21-ви пехотен Средногорски полк – полкът освободител, който събра всичката си сила, смелост и жертвоготовност и победи двукратно превъзхождащите го противници и в четирите войни, в които участва. Длъжници сме пред средногорци, с щиковете огнени и страшни“, подчерта Василева.

Тя уточни, че ще изпълним дълга си пред героите като ги помним и поменуваме. Директорът на историческият музей в Смолян припомни пред присъстващите и три войнишки истории от освободителната за Родопите Балканска война, които просълзиха гостите на връх Средногорец. Тя разказа за подвизите на героите Димитър Бадалов от Широка лъка, Стефан Чернев от Стойките и Манол Трендафилов от Гела.

След прочувственото слово, епископ Висарион в съслужие със свещеници от Смолянска духовна околия, отслужи панихида за 96-мата герои дали живота си за свободата на Родопите в битката на връх Средногорци.

Почитта към героите продължи с поднасяне на десетки венци и цветя от институции, учреждения, училища и граждани, които отрупаха паметника-костница на Родопската Шипка.

На финала 13-годишният Борис Нанков от Карлово рецитира стихотворението на Иван Вазов "Новото гробище над Сливница“ пред паметника и заслужи аплодисментите на присъстващите.