На територията на област Хасково към момента са дошли 27 бежанци от Украйна. Този уикенд се очаква да пристигнат още хора. Процесът за региона по посрещането и настаняването им се координира от Областна администрация, която е в постоянно взаимодействие с Министерски съвет, където е създаден Координационен съвет. Това съобщиха от Пресцентъра на Общината.

12 украински граждани пристигнаха в област Хасково на 2 март, на 4 март още 15. В близките часове ще дойдат още, като детайлите се уточняват своевременно. Действията ни са съгласувани с отговорните за процеса институции. Информираме пристигащите от Украйна какъв е статутът им, както и какво трябва да предприемат, за да бъдат регистрирани като бежанци на наша територия, поясни областният управител на Хасково Катя Панева.

Новодошлите са основно жени и деца. Те са прегледани от медици, направени са им и ковид тестове. Настанени са в хотели в Минерални бани и село Радиево. Те са информирани, че може да им бъдат осигурени и лични жилища, но засега искат да са заедно. Над 10 човека към момента са изявили желание да приемат семейства.

Към днешна дата две общини са подали информация до Областна администрация с какви жилища разполагат за настаняване - Димитровград и Свиленград.

Преди седмица Областна администрация - Хасково откри телефон +359 886 62 26 77 за:

- лица, които желаят да предоставят места на настаняване;

- лица, които желаят да предоставят дарения;

- информация за лица, които пристигат на територията на област Хасково или вече са настанени;

- представители на общински координационни центрове на територията на област Хасково.

Информацията на посочения телефон може да се подава всеки ден от 9:00 до 17:00 часа. Впоследствие тя се препраща към звеното в Министерски съвет, който междувременно координира възможността за онлайн комуникация между всички областни управители в страната. Последната среща между тях бе в петък, следват още регулярни, за да се споделят своевременно проблеми и насоки за действие.