На стадион "Осогово“ в Кюстендил се проведе тазгодишното издание на ученическия конкурс за нестандартни летателни апарати "Творческо предизвикателство ИКАР 2022“. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Обединен детски комплекс – Кюстендил.

Организатори на конкурса са Обединен детски комплекс, клуб за аерокосмически технологии "ЗОДИАК"– Кюстендил и Община Кюстендил, с подкрепата на Фондация "ЕВРИКА", Българската федерация по авиомоделизъм. В състезанието участваха моделисти от Севлиево, Земен и Кюстендил. Всеки от участниците представи собствения си летателен апарат и демонстрира качествата му. Журито оцени моделите съгласно регламента на конкурса. Критериите по които бяха оценявани летателните апарати бяха: иновативност, конструктивни решения, атрактивност, дизайн и външен вид, полетни качества, пилотски умения и възможности за бъдещо практическо приложение.

След състезанието авиомоделистите от Севлиево, Земен и Кюстендил направиха демонстрации с радиоуправляеми самолети и ракети, Сотир Лазаров – председател на Българската федерация по авиомоделизъм, демонстрира своите пилотски умения. Със сглобяеми безмоторни модели децата от публиката направиха своите първи стъпки в авиомоделизма и се забавляваха. Целта на изявата е да се провокира творческото мислене на децата и учениците и да ги мотивира да се занимават с авиомоделизъм и ракетомоделизъм.

Венцеслав ИЛЧЕВ