Окръжен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение "Задържане под стража“, по отношение на 50- годишния А. С. гражданин на Република Северна Македония, с албанска народност, съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд. Той е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена от Прокуратура - Виена, Република Австрия.

Задържан е на 20.10.2024 г., в 01:00 часа на ГКПП Гюешево, на влизане в страната, пристигайки пеш. А. С. се издирва във връзка с водено наказателно производство за трафик на наркотични вещества и психотропни субстанции, като за извършеното от него престъпление е предвидено наказание до 10 години лишаване от свобода, се посочва в искането на Окръжна прокуратура - Кюстендил.

Окръжен съд - Кюстендил счита, че ЕЗА отговаря на условията по чл. 36 от ЗЕЕЗА и притежава формата и реквизитите по чл. 37 от същия закон. Същата е придружена с легализиран превод на български език. Видно е, че заповедта е издадена от компетентен орган – Прокуратурата на гр. Виена, Република Австрия. Лицето се издирва във връзка с образувано и водено срещу него наказателно производство.

Престъплението, за което е повдигнато обвинение е престъпление и по българския НК, за което се предвижда също наказание "лишаване от свобода“. Същото отговаря на критериите за тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93, т. 7 от българския НК. В настоящото производство съдът не разполага със задължение да преценява законосъобразността на провежданото в държава членка на Европейския съюз наказателно производство, тъй като се ръководи основно от принципа на доверие във връзка с международно-правното сътрудничество.

Що се касае до преценка на останалите две предпоставки по чл. 64 от НПК, съдът счита, че е налице опасност от укриване по отношение на Амети С., доколкото нито се твърди, нито по делото съществуват данни, същият да има трайно установен адрес на територията на Р България.

Отделно от това, същият изразява категоричното си желание да напусне пределите на Република България, с намерение да се снабди с доказателства, удостоверяващи твърденията му, че същият е изтърпявал наказание "лишаване от свобода“ за същото престъпление. Исканото за предаване лице Амети С. е осъждан, като има опасност от извършване на друго престъпление.

Мярката за неотклонение "Задържане под стража“ следва да бъде взета до приключване на производството по предаване на лицето. Посочената мярка следва да се изтърпява с режим на "обвиняем“ в Затвора гр. Бобов дол. Определението може да бъде обжалвано пред САС, в тридневен срок, считано от днес.