На Граничен контролно пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост 2“ при Видин митничари задържаха недекларирани 95 700 евро, предаде репортер на "Фокус“.

На 23 ноември т.г. митническите служители спират за проверка товарен микробус на вход в страната, който превозва течен ароматизатор от Германия, уточняват от Агенция "Митници“. В хода на контролните дейности, митничарите проверили фабричните кухини на лекотоварния автомобил. В една от тях намерили укрита валута. Общата стойност възлиза на 95 700 евро. Срещу нарушителя е образувано досъдебно производство.

С постановление на наблюдаващия прокурор водачът на превозното средство, турски гражданин, е привлечен в качеството на обвиняем за пренасяне през границата на страната на недекларирани парични средства в особено големи размери. Извършителят на деянието е задържан за срок до 72 часа.

Районна прокуратура – Видин е внесла в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо нарушителя. Предстои произнасянето на съда.

За престъплението по чл. 251, ал. 1 от Наказателния кодекс е предвидено наказание "Лишаване от свобода“ до пет години и глоба в размер на една пета от стойността на предмета на престъплението.

Последният случай на задържане на контрабандна валута на този пункт е на 30 септември. Тогава митничарите откриват недекларирани 110 000 евро. Валутата е била скрита в излизащ от страната товарен автомобил, укрити в кабината в две естествени кухини.

От началото на годината на ГКПП "Дунав мост 2“ при Видин – Калафат са предотвратени 14 опита за пренасяне на недекларирана валута,  според официалния сайт на Агенция "Митници“. Общо задържаната недекларирана валута е с левова равностойност от над 5,4 млн. лева.