На пет места в област Добрич се издават временни регистрационни карти на украински граждани, кандидатстващи за временна закрила, съобщи областният управител на Добрич Галин Господинов, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. От вчера работят пунктове за регистрация на украински граждани в Балчик и Каварна, от днес следобед - в Добрич, регистрация е възможна и на ГКПП - Дуранкулак. Вчера следобед регистрационни пунктове са започнали работа също в районните управления на МВР в Албена и Шабла. От сутринта днес до обяд са издадени общо 70 такива документа.

В Балчик и Добрич регистрационните пунктове ще работят 24 часа. Областният координационен щаб към Областния съвет за сигурност в Добрич е създаден и работи от 27 февруари. Две общински бази са отворени за настаняване на украински бежанци - бившият общински хотел в Каварна, където всички 100 места са запълнени, и ученическото общежитие в Генерал Тошево, където от 70 места 35 вече са заети. По време на първата вълна много доброволци също са приютили бягащи от войната граждани. Тогава безвъзмездно хотели в Балчик отвориха врати и дадоха подслон на украинци.

Към днешна дата украински бежанци се настаняват също в бази в курортния комплекс "Албена“ и в курортното село Кранево. Общият брой на регистрираните украински граждани по последни данни е 2 043 души. 158 души са регистрирани и настанени в частни домове, съобщи областният управител Галин Господинов. Освен това в база на МОН в Ястребино, където област Добрич може да насочва хора, има 77 свободни места от общо 200. В Областна администрация - Добрич работи денонощна телефонна линия в помощ на украински граждани - 0888 478 606. По информация на областният управител в РУО - Добрич вече се подават заявления от украински граждани деца да постъпят в детски градини и училища в областта.

Жулиета НИКОЛОВА