В рамките на тази седмица ще бъде факт превключването на водоподаването от т.нар. "руски водопровод“ към новия, който бе изграден между ул. "Патриарх Максим“ в местност "Пчелина“ и пресичането на бул. "Христо Смирненски" с бул. "8-ми Приморски полк" (по пътя за "Виница“) по Проект  № BG16M1OP002-1.016-0009 “Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от "Водоснабдяване и Канализация - Варна" ООД". Това е един от ключовите обекти, който ще направи по-устойчиво водоснабдяването за абонатите в северната част на града до курорт "Златни пясъци“. Старото съоръжение не само генерира напрежение с честите аварии, но и калкулира големи разходи за "ВиК – Варна“ ООД.

Техническите дейности по превключването ще започнат с източване на стария "руски“ водопровод. За тях ще бъде известена своевременно Регионалната инспекция за опазване на околната среда, тъй като голямото количество вода, което ще попадне в деретата ще се отрази на нивото в Шокъровия канал. Очаква се тази дейност да трае 7-8 часа и ще се проведе в нощните часове на 25 септември (сряда). Вече са направени всички хидравлични и лабораторни проби, увери управителя на ВиК – Варна инж. Веселин Русев. Пробите на водата вече отговарят на всички изисквания за дезинфекция и предстои издаването на хигиенно заключение и здравно становище за въвеждане в експлоатация от Регионалната здравна инспекция.

Монтажните дейности в двете шахти, в които ще се извърши самото превключване от стария компрометиран водопровод към новия, ще започнат в четвъртък сутринта и ще продължат три денонощия. През това време абонатите на дружеството ще бъдат прехвърлени на резервно захранване, но, поради по-малкия капацитет на алтернативните водоизточници, е възможно да има временни смущения във водоподаването, за което "ВиК – Варна“ ООД предварително се извинява. За информация за хода на работата по обекта абонатите ще могат да се информират от страницата на дружеството – https://vikvarna.com.