20 декември е знаменателна дата за българското ветроходството и за цяла България. На 20 декември 1976 г. капитан Георги Георгиев потегля от Хавана, за да поеме сам на околосветско плаване с деветметровата яхта "Кор Кароли". Точно след една година, на същия ден той се завръща в Кубинското пристанище като герой и победител. Това съобщиха за Радио “Фокус" – Варна от Военноморския музей във Варна. Поставено е рекордно време. Едва за 201, 9 денонощия Георгиев обикаля света на еднокорпусната яхта, като преминава през Панама, Маркизките острови, Фиджи, Торесовия проток, Австралия, Индийския океан, Порт Елизабет, Кейп Таун и акостира обратно в Хавана.

Какво коства този голям подвиг на българския капитан, който демонстрира изключителна сила на духа, издръжлива психика, смелост и мъжество? Той се бори не само с урагани, но и с многото организационни неуредици и спънки, през които преминава преди и по време на тази обиколка, вписана в Книгата на Гинес.

Преди околосветския рейс капитанът има и друго завидно постижение. Той се класира на 37-мо място в регатата "ОСТАР -76" сред 73-мата финиширали (на 24-то място в клас "Джестър" и 21-во място по коригирано време, пресича Атлантика за 36 денонощия, 1 час и 50 минути). Това е едно изключително трудно състезание, провело се при тежки метеорологични условия, с много потопени яхти и дори човешки жертви.

Само капитан Георги Георгиев и още един състезател пресичат Атлантика без авторулеви устройства и само три яхти с по-малка дължина успяват да изпреварят "Кор Кароли", която е яхта серийно производство, за разлика от повечетосъдове, които са построени специално за това състезание и са по-добре оборудвани.

Георги Георгиев не се възгордява. Твърди, че успехите му са резултат от общи усилия и се стреми да популяризира и развива ветроходния спорт в България.

В чест на постижението на капитана и в негова памет на 20 декември всяка година фондация "Кор Кароли" присъжда преходната награда "Златен глобус – Кор Кароли". Тя се връчва за най-високи резултати, достигнати в българското ветроходство, на онези, които също като Георгиев са влюбени в морето, не се боят от морските стихии и чието кредо са думите му: "Само аматьорите говорят за бури и нещастия. Морякът трябва да ги очаква".