От ОДМВР-Силистра съобщиха, че на десет сигнала са реагирали екипи на противопожарните звена в областта в периода 05-08.01.2024 г. В девет от случаите са загасени пожари, а един е за техническа помощ, оказана на ЦСМП за пренасяне на болен до линейка.

Късо съединение предизвикало пожар в цех за преработка и пакетиране на ядки в Главиница на 6 януари около 08.10 часа. Два екипа огнеборци на Участъка в града и на Районната служба в Тутракан, подпомогнати от служители на фирмата, участвали в гасенето. Огънят унищожил 1000 кв.м покривна конструкция, 6 производствени машини и 30 тона ядки и брашна. След потушаването на пожара е спасена съседна сграда.

Покрив на къща се запалил на 7 януари в село Вокил. Екип на противопожарната служба в Дулово се отзовал на сигнал, получен в 04.55 часа, и потушил пожара. Изгорели около 50 кв.м покрив, спасена е къщата. По първоначални данни пожарът е причинен от неизправен комин.

Три пластмасови контейнера за отпадъци са изгорели в Силистра на 05 януари около 13:40 часа. Причината е небрежна работа с огън. Пожарът е погасен от екип на РСПБЗН-Силистра. 

Няма материални щети при останалите шест пожара, погасени от екипи на противопожарните звена в периода 5-8 януари. Горели са отпадъци, комини и сухи треви. Спасени са две къщи и лек автомобил.