Подължава изпълнението на първата експедиция по проект SCIRENA II “Диагностичен анализ на морската околна среда в Черно море по отношение на военните действия на територията на Република Украйна", продължение на проект SCIRENA Black Sea.

Както беше отбелязано, проектът се изпълнява в партньорство с Института за морски изследвания на Кралство Норвегия и Басейнова дирекция "Черноморски район“.

От борда на НИК "Св. Св. Кирил и Методий“ – 421, в режим на динамично позициониране, се извършва пробонабиране в избрани крайбрежни и дълбоководни пунктове за осигуряване на данни за лабораторен анализ по Дескриптори D1,6; D7; D8; D9; D10 съгласно Рамковата директива за морска стратегия на ЕС и Програмите за мониторинг на Р. България. Чрез дълбоководен дистанционно-управляем апарат успешно са обследвани 300-метрови трансекти на дълбочини 80-100 и 395-415 метра. Извършено е пробонабиране с Van Veen Grab (1000 cm²) на дънни проби от дълбочини 650 и 830 метра. В дълбоководните пунктове, на хоризонтите с най-силни измерени (на място) подводни течения, със специализирана програмируема дълбоководна помпа се извършва пробонабиране по Дескриптор-10 – микропластмаса.

Паралелно се провеждат тактически учения на НИК 421, част от подготовката на екипажа за изпълнение на задачи на море за провеждане на дългосрочно задгранично плаване за научноизследователско и логистично осигуряване на 33-та Българска антарктическа експедиция. По време на плаването се отработват процедурите по използването на различни типове научноизследователско оборудване, товарно-разтоварни дейности и упражнения по осигуряване на пожаробезопасността и живучеста на кораба.