Митнически служители задържаха 175 365  броя заготовки за кутии цигари и 112 бобини коркофан (филтърна хартия) на Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) " Дунав мост 2“, предаде репортер на "Фокус“. Контрабандната суровини за производство на цигари е открита на 15 октомври около 18:00 ч., при проверка на товарен автомобил, излизащ от страната и управляван от български гражданин, съобщават от Агенция "Митници“.

Според представената от водача товарителница, той е превозвал 33 палета с мокри кърпички от България за Нидерландия. При извършената митническа проверка е установено, че само външните редове палети в товара съдържат кашони с пакети мокри кърпички. В 10 от вътрешните палети са открити кашони с идентични надписи за мокри кърпички, но съдържащи заготовки за кутии цигари и бобини с филтърна хартия за производство на цигари.

Установени са общо 175 365  броя заготовки за кутии цигари и 112 бобини коркофан (филтърна хартия), всички с надписи на световна търговска марка. Те са задържани поради съмнения, че нарушават права на интелектуалната собственост. Работата по случая продължава.

От началото на годината до днес това е петият опит на този граничен пункт за контрабанда на суровина за нелегално производство на цигари. В един от случаите са задържани 1360 кг коркофан. При четири случая са задържани общо 911 ролки коркофан, 2637 кашона с опаковки за цигари и 175 365 заготовки за кутии за цигари, показа справка в официалния сайт на Агенция "Митници“.