Творби на няколко поколения автори събира Есенния салон на великотърновските художници. Домакин на събитието и през тази година ще са Изложбени зали "Рафаел Михайлов“ в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“.

Проявата, която дава възможност за дебют на млади художници, а в същото време представя работата и на утвърдени имена, е част от културния календар на града.

"Право на участие в Есенния салон имат всички великотърновски художници, като един автор може да се включи с до две творби в сферата на живописта, скулптурата, графиката, рисунката, плаката, текстила, артинсталация, видеоарт и художествена фотография. Ограничение за материалите, техниките и похватите – няма. Единственото изискване е работите да са подготвени за експониране, като графиките, рисунките и плакатите, различни от формат 50/70 и 100/70 см, задължително трябва да са в рамка. Всяка творба трябва да е надписана с етикет, включващ информация: имена на автора, заглавие на творбата, формат, техника, стойност и година на създаване, като е задължително произведенията да са създадени в периода 2020-2023 година“, обясняват организаторите от Съюза на българските художници във Велико Търново.

Трите най-добри творби ще получат награди и сертификати за участие, като грамоти ще има за всички участници.

Ценителите ще могат да разгледат експозицията през целия ноември, като официалното откриване ще е на 3-ти /петък/ от 17:30 часа.

Приемането на творбите ще става на 26 и 27 октомври в Изложбени зали "Рафаел Михайлов", а връщането им – на 1 ноември от 10:00 до 17:00 часа и 2 декември от 10:30 до 12:30 часа, уточняват от СБХ – Велико Търново.